Nigel Farage (m) in het Europees Parlement in Brussel
NOS Nieuws

Brits feestje in Brussel: Europees Parlement steunt brexit-akkoord

Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de brexit. Daarmee kan het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie komende vrijdag definitief verlaten.

621 Europarlementariërs spraken hun steun uit voor het brexit-akkoord, 49 stemden tegen. Alle Nederlandse Europarlementariërs stemden voor.

Na de stemming ging niet alleen gejuich op bij de Brexit Party, maar begon een groot deel van de politici het Britse lied Auld Lang Syne te zingen. Het is het lied dat de Britten altijd rond de jaarwisseling uit volle borst inzetten.

Veel Europarlementariërs zongen uit volle borst mee. En daar waren de microfoons in het parlement niet helemaal op berekend:

Europees Parlement neemt zingend afscheid van de Britten

In het debat in het Europees Parlement waren het vooral de Britten die het woord voerden. Van links tot rechts en van remainer tot leaver: iedereen greep de gelegenheid aan om een laatste zegje te doen. Nigel Farage van de Brexit Party, een van de grootste aanjagers van de brexit, werd na zijn toespraak toegejuicht met een hiep hiep hoera.

De vice-voorzitter van het parlement, de Ierse Mairead McGuinness, werd het uiteindelijk te veel. Ze riep dat de Britse vlaggen moesten worden opgeborgen. "Jullie vertrekken en neem die vlaggen mee", zei ze tegen Farage.

Esther de Lange was een van de weinige Nederlanders die het woord voerden in de zaal. Ze waarschuwde voor misleidende informatie zoals bij de brexit-campagne was gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl