Irene Schouten is op fraaie wijze Europees kampioen op het onderdeel massastart geworden. Het brons bij de vrouwen was voor Melissa Wijfje. Bij de mannen ging de Europese titel naar de Belg Bart Swings, die Arjan Stroetinga te snel af was.

Goud Schouten, brons Wijfje na tactisch slimme massastart Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De massastart bij de vrouwen mondde uit in een mooie tactische coup van het Oranje-duo. Tweevoudig wereldkampioene Irene Schouten pakte goud en Melissa Wijfje reed naar het brons.

Claudia Pechstein en Michelle Uhrig probeerden vroegtijdig weg te komen, maar het Duitse duo werd met groot gemak tot de orde geroepen door de vrouwen in het oranje pak.

Met nog twee ronden voor de boeg sprong Wijfje weg en ze pakte direct een flink gat. Even leek ze zelfs voor de winst te gaan, maar toen het verschil wat kleiner werd, ging Schouten knap erop en erover.

Alleen de Italiaanse titelverdedigster Francesca Lollobrigida kon zich nog tussen het Nederlandse duo wringen.

'Het liep perfect volgens plan'

Irene Schouten en Melissa Wijfje spraken na afloop van een gezamenlijke overwinning. "Het liep perfect volgens plan", aldus Schouten. "We moesten zorgen dat er niemand zou wegkomen."

Schouten en Wijfje: 'Het liep perfect volgens plan'

Na de demarrage van Wijfje leek het er even op dat zij de titel zou kunnen pakken. "Schouten heeft zo'n sterke eindsprint, dan kun je er wel op vertrouwen dat ze iedereen voorbij rijdt", zei Wijfje.

"Ik ging zo laat mogelijk aan zodat zij meer kans zou hebben om een medaille te winnen", aldus Schouten. "Dan is het super dat we één en drie worden."

Swings klopt Stroetinga

Bart Swings pakte bij de mannen de Europese titel op de massastart en was zo in Thialf de enige winnaar die niet uit Nederland of Rusland komt. Arjan Stroetinga moest zich tevreden stellen met het zilver.

Swings is Stroetinga te snel af en wint massastart op EK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor de Belg, die de titels aaneenrijgt bij het inlineskaten, was het de eerste grote zege op de schaats.

De Italiaan Michel Malfatti tekende in de race voor de beste uitlooppoging. De Italiaan sloeg een flink gat, maar mede door toedoen van Jorrit Bergsma werd hij weer ingerekend. Daarop volgde een chaotische sprint van zo'n twee rondes lang, waarin Bergsma ten val kwam.

Arjan Stroetinga, het Nederlandse speerpunt, werd ietwat gehinderd in die sprint, waardoor hij de aansluiting met Swings miste. Zilver was daardoor het hoogst haalbare.

'De Nederlanders onder controle gehouden'

Bart Swings was uiteraard een tevreden man. "Ik ben echt wel blij, het is mijn eerste titel op het ijs. Ik heb een tactisch goede wedstrijd gereden en de Nederlanders onder controle gehouden."

Arjan Stroetinga baalde van zijn zilveren medaille, maar legde zich er ook snel bij neer. "Dat is de massastart. Ik heb er alles aan gedaan. Als je tweede wordt, is het ook geen schande. Het is wat het is."

Uitslag massastart (v)
Uitslag massastart (m)

STER reclame