Zowel de Nederlandse vrouwen als de Nederlandse mannen hebben hun Europese titel op de ploegenachtervolging geprolongeerd.

Bij de vrouwen schaatsten Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje bij de EK afstanden in Heerenveen op vlekkeloze wijze in 2.57,98 naar de snelste tijd. Het zilver was, op ruim een seconde afstand, voor Rusland.

Nederlands vrouwen opnieuw Europees kampioen ploegenachtervolging

Twee jaar geleden verwees Nederland de Russinnen ook al naar het zilver, maar dat was meteen de laatste overwinning op de ploegenachtervolging. Sindsdien bleken meestal Japan, maar soms ook Canada of Rusland beter. Dit keer ging het echter van een leien dakje.

In een directe confrontatie met Rusland nam Nederland al in de eerste ronde een kleine voorsprong en die werd langzaam maar zeker uitgebouwd. Wit-Rusland pakte knap het brons.

Nu al denken aan wereldtitel

"We hebben de stijgende lijn te pakken. Bij het WK komen Japan en Canada er ook nog bij, maar we gaan vol voor die wereldtitel", keek Wüst vast vooruit naar de WK afstanden in februari.

Schaatsvrouwen blinken uit met EK-goud: 'Zei ik toch vanmorgen?'

Bij de eerste editie van de EK afstanden in 2018 in Rusland haalden Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Wijfje het goud binnen. Bij de wereldbekers kwamen Wüst, De Jong en Wijfje dit seizoen niet verder dan twee keer zilver.

Ook goud voor de mannen

Bij de mannen reden Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker in 3.40,63 naar de snelste tijd. Na elf WK's en twee EK's staat er nu twaalf keer goud op het Oranje-palmares. Alleen op de WK van 2011 was de VS de sterkste.

Kramer, Roest en Bosker pakken Europese titel ploegenachtervolging

Nederland moest het opnemen tegen de Noren en die waren aanvankelijk sneller weg. Waar het Oranje-trio echter bijna gelijkwaardig is, bleek bij de olympisch kampioen dat Sverre Lunde Pedersen beter was dan de rest.

In de slotfase van het duel deed zich dat gelden: een goede aflossing van Bosker zette de Noren op achterstand. De Russen kwam in de laatste rit nog wat dichter in de buurt van Oranje, maar ook zij moesten in de slotfase passen.

De Noren moesten in 3.42,48 uiteindelijk genoegen nemen met brons. In de laatste rit reden de Russen nog naar het zilver, op 1,84 van Nederland.

Roest en Kramer lachen om Bosker

Ondanks dat Roest en Kramer de grote namen zijn, ontpopte Bosker zich - tot groot genoegen van Kramer - na afloop als een soort woordvoerder met kritiek op het drukke schema: "Als Patrick en Sven fris zijn gaat het nog harder. Zeker als je van tevoren ook kan inrijden."

Kramer moet lachen als Bosker het woord neemt na EK-goud
Uitslag ploegenachtervolging (v)
Uitslag ploegenachtervolging (m)

STER reclame