NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis opent giro voor hulp Australië, influencers halen miljoenen op

Het Rode Kruis opent een gironummer voor hulp aan Australië. Dat land wordt al sinds begin november geteisterd door bosbranden. Op giro 5125 wordt geld ingezameld voor hulp aan getroffen mensen.

Alleen al in de staat New South Wales woeden meer dan honderd bosbranden. Tot nu toe kwamen 23 mensen om het leven en gingen 1300 huizen in vlammen op.

Het Australische Rode Kruis is met zo'n 1600 medewerkers in het gebied aanwezig en heeft met een eigen inzamelingsactie al bijna 12 miljoen euro opgehaald. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor het uitdelen van water en voedsel, het met elkaar in contact brengen van families en het zoeken van noodaccommodaties.

Influencers

Naast reguliere hulporganisaties zetten ook allerlei bekenden en minder bekenden zich in om geld op te halen. Op sociale media doen zij hun oproep tot een donatie aan Australische hulporganisaties, brandweerkorpsen en gemeenschappen.

Met hashtags als #AustraliaBurns, #AustraliaOnFire en #FireCrisis haalden bekende Australiërs al heel wat geld op. Zo bracht de comedian Celeste Barber in haar eentje al bijna 20 miljoen Australische dollars binnen.

Op de Golden Globes-uitreiking, afgelopen nacht, vroegen Hollywood-sterren zoals Ellen DeGeneres en Cate Blanchett aandacht voor de situatie:

Hollywood staat stil bij branden Australië: 'We moeten verantwoordelijkheid nemen'

Dat mensen bereid zijn om te doneren, blijkt wel uit de actie van het Port Macquarie Koala-ziekenhuis. Medewerkers begonnen eind oktober een fundraising met het doel om 25.000 Australische dollar op te halen. Daar zijn ze ondertussen ruimschoots overheen; de teller staat op bijna 4 miljoen.

Naaktfoto's

Niet alleen in Australië leeft het sentiment om te willen helpen, ook in het buitenland. Zo beloofde het Amerikaanse model Kaylen Ward een naaktfoto aan iedereen die kon bewijzen tien dollar te hebben gedoneerd. Hoewel Instagram vervolgens haar account blokkeerde, heeft ze naar eigen zeggen rond de 300.000 dollar opgehaald.

Het Nederlandse model Kim Feenstra vroeg haar half miljoen volgers om het doen van een donatie. En deze Nederlandse (parttime) brandweermannen lijken bereid om af te reizen naar Down Under:

Noodfonds

De Australische regering heeft vandaag bekend gemaakt dat er een noodfonds van twee miljard dollar komt. Dat geld is bedoeld voor de kleinere dorpen die nu vaak achterblijven bij de hulpvoorziening, vertelt correspondent Eva Gabeler. Het geld gaat onder meer naar het herstellen van infrastructuur en natuur.

Volgens Gabeler loopt het schadebedrag nog steeds enorm op. "Vanochtend stond de teller op ruim 400 miljoen aan schadeclaims. Maar sommige consultants denken dat het bedrag nog gaat verviervoudigen."

Andere landen hebben ook hulp aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van mankracht en materieel. Vandaag maakte de Nieuw-Zeelandse regering bekend dat het de reeds 150 aanwezige brandweerlieden aanvult met een selecte groep militairen. Ook Papoea-Nieuw-Guinea en de VS hebben aangeboden brandweerkorpsen en militairen te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl