EPA
NOS Nieuws

Premier komt met verlofregeling voor Australische vrijwillige brandweer

Australische vrijwillige brandweerlieden die in dienst zijn van de landelijke overheid krijgen recht op minimaal vier weken betaald verlof. Premier Morrison wil daarmee de brandweermensen tegemoetkomen die de natuurbranden in het land blussen.

Veel brandweervrijwilligers maken nu gebruik van allerlei andere verlofregelingen. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat ze zich kunnen concentreren op het bluswerk, zegt Morrison.

Ook verrassen Australiërs de brandweervrijwilligers met kerstcadeaus voor hun kinderen en dat veroorzaakt emotionele reacties:

'Ik heb geen eens kerstinkopen kunnen doen voor mijn dochter'

De premier heeft de afgelopen tijd veel kritiek gekregen. Hij ging op vakantie naar Hawaï, terwijl de brandweer grote moeite had om de oprukkende natuurbranden te bestrijden. Die hebben naar schatting al 5 miljoen hectare land verwoest en het leven gekost aan negen mensen.

Volgens oppositieleider Albanese hebben veel vrijwillige brandweerlieden niets aan de tegemoetkoming van de premier; zij zijn niet in dienst van de overheid, maar werken bijvoorbeeld voor familiebedrijven, of ze zijn zzp'er.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl