Reuters
Bosbranden Australië

Koala Lewis werd vorige week wereldnieuws toen een vrouw hem uit een vlammenzee in Australië redde. Hij werd opgevangen in een dierenziekenhuis dat vanmorgen bekendmaakte dat ze de koala nu toch hebben moeten laten inslapen.

Toni Doherty zag dat Lewis in brand stond en besloot hem te redden. Ze haalde hem uit een boom, overgoot hem met water en wikkelde hem in haar shirt. Vervolgens werd hij naar het Port Macquarie Koala Hospital gebracht waar hij sindsdien continu zorg kreeg.

Doherty bracht een paar dagen later een bezoek aan het koala-ziekenhuis:

Koala-redder bezoekt gewonde Lewis in het ziekenhuis

In eerste instantie leek het goed te gaan met Lewis, maar het speciale koala-ziekenhuis moest Lewis nu toch laten inslapen. Vanochtend werd hij verdoofd om zijn brandwonden te bekijken, maar deze waren niet beter geworden. "Het belangrijkste doel van het koala-ziekenhuis is dierenwelzijn, dus daarom moest deze beslissing worden genomen", meldt de instelling op Facebook.

Australische natuurbeschermers vreesden in eerste instantie voor honderden dode koala's, dat getal is inmiddels opgelopen tot 1000. Koala's leven in bomen en zijn daardoor extra kwetsbaar voor natuurbranden. Als ze merken dat er brand woedt, klimmen ze naar de top van de boom en maken ze zich klein. Dat werkt volgens koala-experts goed bij bermbrandjes, maar niet bij grotere branden.

Ook in andere Australische deelstaten woeden bosbranden, maar New South Wales, in het zuidoosten van het land, is het zwaarst getroffen. De Australische autoriteiten zijn bezorgd, omdat de heetste maanden nog moeten komen.

STER reclame