Ali Abedzadeh, het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaart
NOS Nieuws

Iran: wij haalden toestel niet neer, kom maar met bewijzen

Iran roept de VS en Canada op om bewijzen te leveren voor de bewering dat een Iraanse raketafweerinstallatie een Oekraïens passagiersvliegtuig heeft neergehaald. Het hoofd van de Iraanse luchtvaartautoriteit verwerpt de beschuldiging dat zijn land het toestel uit de lucht heeft geschoten.

"Wat voor ons duidelijk is en wat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat geen raket het vliegtuig raakte," zei Ali Abedzadeh op een persconferentie. "Als ze echt zeker zijn, moeten ze hun bevindingen aan de wereld komen tonen."

Zwarte dozen

Iran zegt de zwarte dozen van de vliegtuigen zelf te willen uitlezen, maar dat het daarbij wel hulp zou kunnen vragen van Rusland, Canada, Frankrijk en Oekraïne als dat nodig is. Het onderzoek naar de crash kan volgens de Iraniërs een of twee jaar duren.

Een journalist van Amerikaanse nieuwszender CBS is op de plek van de crash geweest. Zij zegt dat er maar heel weinig puin lag en dat mensen spullen weghalen. Volgens haar was er geen beveiliging en is er niets afgezet.

Inlichtingendiensten

De Boeing 737 van Ukraine International Airlines was woensdag net vertrokken van de luchthaven van Teheran voor een vlucht naar Kiev. Vlak na het opstijgen stopte het vliegtuig met het doorgeven van data en niet lang daarna stortte het neer. Alle 176 inzittenden, onder wie 82 Iraniërs en zeker 63 Canadezen, kwamen om het leven.

Gisteren zei de Canadese premier Trudeau dat er bewijs is dat het vliegtuig is geraakt door een Iraanse raketafweerinstallatie. De premier baseert zich op informatie van verschillende inlichtingendiensten.

Pompeo

De Oekraïense president Zelensky zegt in een reactie dat niet wordt uitgesloten dat de Boeing is neergehaald door een Iraanse raket, "maar dat dat nog niet is bevestigd". Volgens hem hebben Amerikaanse inlichtingendiensten informatie overhandigd die daarover meer duidelijkheid moet geven.

Zelensky heeft over de kwestie gebeld met de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken. Die laatste twitterde na afloop dat hij zijn hulp bij het onderzoek heeft aangeboden.

The New York Times heeft gisteren beelden gepubliceerd waarop het neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig gisternacht in Iran te zien zou zijn.

Beeld van mogelijke raketinslag op vliegtuig in Iran

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl