Satellietbeeld van de rampplek nabij Teheran
NOS Nieuws

Iran nodigt VS uit voor onderzoek naar vliegramp in Teheran

Iran heeft de Verenigde Staten formeel uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek naar het neerstorten van het Oekraïense passagierstoestel bij Teheran.

De afgevaardigde van Iran in de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN laat weten dat er een bericht is verstuurd naar de Amerikaanse vervoersveiligheidsraad NTSB. Het gecrashte toestel was van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, wat de uitnodiging verklaart.

De Amerikaanse onderzoeksraad heeft iemand aangewezen voor het onderzoek, maar bekijkt nog in hoeverre die daadwerkelijk kan meewerken. Mogelijk is deelname aan het onderzoek onverenigbaar met de Amerikaanse sancties tegen Iran. Ook is er twijfel over de veiligheid van Amerikaanse onderzoekers in Iran.

Luchtafweerinstallatie

De Boeing 737 van Ukraine International Airlines was woensdag net vertrokken van de luchthaven van Teheran en was op weg naar Kiev. Vlak na het opstijgen stopte het vliegtuig met het doorgeven van data en niet lang daarna stortte het toestel neer. Alle 176 inzittenden, onder wie veel Iraniërs en zeker 63 Canadezen, kwamen om het leven.

Iran liet al snel na de crash weten dat technische malheur waarschijnlijk de oorzaak was voor de vliegramp. Maar volgens onder anderen de Canadese premier Trudeau is er bewijs dat het vliegtuig werd geraakt door een raket uit een Iraanse luchtafweerinstallatie. De premier baseert zich op informatie van verschillende inlichtingendiensten.

Trudeau belde gisteren al met premier Rutte om hem te bevragen over de Nederlandse ervaringen rond de MH17-ramp.

Volgens The New York Times is in onderstaande video de inslag van een Iraanse raket in het Oekraïense passagiersvliegtuig te zien:

Beeld van mogelijke raketinslag op vliegtuig in Iran

Het Iraanse hoofd van de burgerluchtvaart noemde de berichten over het neerhalen van het vliegtuig "onlogische geruchten". Iran benadrukt verder open te staan voor een volledig en transparant onderzoek.

Het land heeft om die reden naast de VS ook Canada uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Premier Trudeau zei gisteren al te verwachten een "aanzienlijke bijdrage" te leveren aan het onderzoek. De Canadese veiligheidsraad bevestigt de uitnodiging te hebben ontvangen en zegt dat er plannen worden gemaakt om de rampplek te bezoeken.

Eerder liet de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat ook Oekraïne en Boeing welkom zijn als respectievelijk eigenaar en bouwer van het vliegtuig. Hij riep daarnaast andere landen, en in het bijzonder Canada, op informatie over de crash te delen met het Iraanse onderzoeksteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl