Volleyballers moeten op OKT buigen voor Servië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste duel bij het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn kansloos verloren van Servië. De Europees kampioen was een flinke maat te groot voor het slordige en machteloze Oranje: 3-0 (25-18, 25-18, 25-17).

In Berlijn strijden deze week de beste acht Europese landen die nog niet zeker zijn van olympische kwalificatie om één ticket voor Tokio. Italië, Polen en Rusland zijn al zeker. De Verenigde Staten klopten Oranje bij het OKT in Rotterdam, vorig jaar.

Met de toplanden Servië, Frankrijk en Bulgarije als tegenstander in de groep zou plaatsing voor de halve finales in Berlijn al een kleine stunt zijn voor Oranje. Maar ook voor Servië.

Zondag verloren de Serviërs immers hun eerste duel van de Fransen (3-0) en dus stond ook de Europees kampioen meteen met de rug tegen de muur.

Oranje geen partij voor Servië

De Serviërs begonnen nerveus en maakten veel servicefouten in de eerste set, maar Nederland wist daar geen moment van te profiteren. Sterker, de ploeg van bondscoach Roberto Piazza maakte aanvallend niets klaar, grossierde zelf ook in onnodige fouten en kwam op alle fronten tekort.

Volleyballer Thijs ter Horst verbergt zijn gezicht in een handdoek ANP

Zo ging de eerste set met 25-18 naar Servië en ook de tweede ging met dezelfde cijfers verloren. In de derde set nam Oranje zowaar een 6-2 voorsprong, maar de Serviërs schakelden aan de hand van sterspelers Nemanja Petric, Uros Kovacevic en Aleksandar Atanasijevic een tandje bij, maakten negen punten op rij en liepen eenvoudig uit naar de zege.

Laatste kans

Dinsdag neemt Nederland het op tegen Bulgarije en woensdag is Frankrijk de tegenstander. Beide duels moeten gewonnen worden om kans te houden op een olympisch ticket.

Stand in groep B

1. Frankrijk 2-4 (3-0)
2. Servië 2-3 (3-3)
3. Bulgarije 1-2 (3-2)
4. Nederland 1-0 (0-3)

STER reclame