Volleybalploegen op weg naar OKT: 'We hebben niets te verliezen'

De Nederlandse volleybalmannen en -vrouwen hebben nog één kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer. Over een week begint voor beide teams het olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

Daar wacht een zware taak. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen strijden acht Europese landen om één overgebleven ticket voor de Spelen. De mannen spelen in Duitsland, de vrouwen in Nederland.

Thuisvoordeel

Dat is voor de Oranje-volleybalsters normaal gesproken een voordeel. De ploeg geldt in Apeldoorn als de grote favoriet, op een toernooi met verder Azerbeidzjan, Polen, Bulgarije, Duitsland, Turkije, Kroatië en België.

"Elke keer als we in Nederland speelden, voelde dat lekker en pakte het goed uit", zegt international Lonneke Slöetjes, die met haar ploeggenoten vrijdag begon aan de voorbereiding op het OKT (7-12 januari).

"Ik verwacht dat het in positieve zin voor ons meewerkt. Je hebt je eigen eten, er zit familie op de tribune... Je bent net iets meer thuis", aldus Slöetjes.

Poule-indeling OKT volleybalvrouwen

Poule A Poule B
Nederland Turkije
Bulgarije Duitsland
Polen België
Azerbeidzjan Kroatië
*nummer 1 en 2 van beide poules naar halve finales

De volleybalsters staan tijdens het cruciale OKT onder leiding van een nieuwe bondscoach. De Italiaan Giovanni Caprara is de opvolger van de Amerikaan Jamie Morrison, die begin oktober vanwege de magere resultaten en een gebrek aan vertrouwen aan de kant werd gezet.

"Ik ben blij dat we met een frisse wind verder kunnen. Vooralsnog is de sfeer heel goed, hij ziet er vrij relaxed uit. Volgens mij past hij wel goed bij ons", meent Slöetjes.

Pijn

In augustus greep Oranje bij het eerste OKT naast kwalificatie voor de Spelen in Tokio. In het slotduel werd op kansloze wijze verloren van gastland Italië.

"Er is al wat tijd overheen gegaan, dus de pijn daarvan is wel weg", zegt Slöetjes. "Toch wil je dat niet nog een keer voelen. Het gevoel in het team is: wat er toen gebeurde, laten we niet nog een keer gebeuren."

Lonneke Slöetjes ANP

Ook de mannen wisten zich op een eerder OKT niet te plaatsen voor Tokio. In tegenstelling tot de vrouwen hoort de ploeg bij het kwalificatietoernooi in Berlijn (5-10 januari) niet bij de favorieten.

Volgens Nimir Abdelaziz is dat niet per se een nadeel. "Wat wel lekker is: niemand verwacht iets van ons. We spelen de eerste wedstrijd tegen Europees kampioen Servië. Zij moeten naar de Olympische Spelen, want ze zijn het beste team van Europa. Wij hebben niets te verliezen."

De Oranjemannen nemen het in de poulefase naast Servië op tegen Frankrijk en Bulgarije. Een loodzware loting, die door Abdelaziz en bondscoach Roberto Piazza met de nodige argwaan werd ontvangen.

Poule-indeling OKT volleybalmannen

Poule A Poule B
Duitsland Servië
België Frankrijk
Slovenië Bulgarije
Tsjechië Nederland
*nummer 1 en 2 van beide poules naar halve finales

"Het is niet mogelijk dat Frankrijk, Servië en Nederland in één groep zitten. Kom op, zeg", zegt Piazza. "Volgens mij is de loting met warme en koude balletjes verricht. De sterke landen in onze poule en de rest in de andere groep. Maar goed, dat kan niemand bewijzen."

"Het gastland kan altijd wat doen bij de loting. Dat gaat al jaren zo, bij elk toernooi. Dat is gewoon zo", weet Abdelaziz. "Maar het maakt niet zoveel uit bij welke teams je in de poule zit. Als je naar de Spelen wil, kom je ze uiteindelijk toch weer tegen."

STER reclame