Alberda en Caprara beginnen optimistisch aan volleybalmissie

De missie is duidelijk: de Nederlandse volleybalsters moeten de Olympische Spelen halen. Daarvoor heeft Joop Alberda als technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond de Italiaan Giovanni Caprara gecontracteerd. Tijdens de presentatie vandaag bestempelde Alberda de nieuwe bondscoach van de vrouwen als "een ervaren coach die zich reeds bewezen heeft".

"Hij was de eerste keuze", zegt de technisch directeur. "We hebben namelijk geen tijd voor experimenten in zo'n kort traject voor onze laatste kans om de Spelen te halen."

Azerbeidzjan

Alberda doelt op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van 7 t/m 12 januari 2020 in Apeldoorn, waar de volleybalsters de allerlaatste kans krijgen om een ticket voor Tokio te bemachtigen.

Caprara werd weggeplukt bij Azerbeidzjan, de eerste tegenstander van Oranje op het OKT. "Zo hebben we nog meer kans om het toernooi goed te beginnen", stelt Alberda.

Ervaring

Caprara heeft bovendien bewezen een ploeg onder hoge druk naar het gewenste doel te kunnen leiden. Twaalf jaar geleden stond hij als bondscoach van Rusland voor eenzelfde opdracht als nu met Nederland. Destijds wist Caprara met zijn team de laatste olympische strohalm te grijpen.

Dat hoopt de 56-jarige Italiaan, die ook het Italiaanse Il Bisonte Firenze (de club van internationals Laura Dijkema en Nika Daalderop) blijft coachen, ook met Nederland te flikken. Tijdens de presentatie liet hij blijken bijzonder trots te zijn op zijn aanstelling bij Oranje.

Voorbereiding

"Samenwerken met Nederlandse volleybalsters is fantastisch", aldus Caprara, wiens contract tot 12 januari loopt. "Ze werken hard en willen elke dag beter worden. Zo'n positieve benadering verwacht ik in aanloop naar het OKT van alle Oranjevrouwen."

Caprara: "Ik heb twee maanden om hen te leren kennen. Daarna gaan we naar Duitsland om ons voor te bereiden op het toernooi. Ik ga mijn best doen om 12 januari in Apeldoorn met een olympisch ticket te staan."

STER reclame