NOS Schaatsen

'Er gaat ook een rilling door mijn lichaam als Sjinkie begint te huilen'

Wanneer het over de steunbetuigingen gaat, breekt Knegt

In de laatste dagen van 2019 graven de verslaggevers van NOS Sport weer in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Vlado Veljanoski en de tranen van Sjinkie Knegt.

"Er gaat een rilling door mijn lichaam als Sjinkie Knegt breekt en begint te huilen. In de behandelkamer van het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen kijken en luisteren acht personen intens mee. Twee NOS-collega's, twee verpleegkundigen, de manager van Knegt, de cameraman, de geluidsman en de vriendin van Sjinkie."

"Op de achtergrond hoor ik haar snikken. Ik begin in gedachten te tellen en ben van plan om het interview uit respect af te breken. Het is aandoenlijk, prachtig, puur en tegelijk onaangenaam om zo dichtbij iemands verdriet te voelen. Het interview duurt in totaal negen minuten en vijftig seconden. Na zes minuten en tweeënveertig seconden rollen de tranen over zijn wangen."

Reddingsboei

"Ik heb Sjinkie vaak tegenover mij gehad tijdens interviews op NK's, EK's, WK's en de Olympische Spelen. Het sterke lichaam dat altijd met listige acties over het ijs glijdt, is nu met tweedegraads en derdegraads brandwonden een kwetsbaar en beschadigd lijf geworden. Zo gebroken, verdrietig en 'zielig' heb ik hem nooit eerder gezien. Ik schrik ervan, maar ik ga professioneel door."

Vlado Veljanoski interviewt Sjinkie Knegt, met links geluidsman Paul-Jochem Vegter en cameraman Wolter Dijksma

"Er is geen oogcontact. Ik las een natuurlijke pauze in en laat Sjinkie zijn eigen emotie verwerken. Ik gebruik het rustpunt om een vervolgvraag te bedenken, maar ik blokkeer. Dit alles duurt tien seconden. De stilte is de reddingsboei voor ons beiden."

"Als Sjinkie tot bezinning is gekomen, is het eerste dat mij net op tijd te binnen schiet: 'Je mist je sport hè?' Het blijkt gelukkig de juiste snaar te zijn. Knegt snottert en zegt verlangend kortaf: 'Ja!' Vervolgens herpakt hij zich als we over zijn toekomst filosoferen."

Handdruk

"Begin januari 2019 loopt Sjinkie zware brandwonden op in zijn woonkamer door een ongeval met een houtkachel. Hij staat van voorhoofd tot tenen in brand en wordt met spoed per helikopter vanuit Friesland overgebracht naar Groningen."

"Op 27 februari mag de NOS als eerste en enige Knegt interviewen, op de dag dat hij is ontslagen uit het Martini Ziekenhuis. Ik bereid het interview voor met collega Rutger Hekman. We filteren de belangrijkste thema's, want we realiseren ons dat het niet te lang moet duren. Sjinkie wil na een wekenlange behandeling eindelijk naar huis."

"De eerste handdruk met Sjinkie is meteen goed en vertrouwd. Hij lacht, omdat ik in een veel te groot lichtblauw pak ben gehesen. Ik merk dat hij gespannen is om zijn verhaal te vertellen, omdat iedereen in de buitenwereld een mening heeft over wat er is gebeurd."

Vleiende appjes

"Nadat het interview online is gepubliceerd, via alle NOS social media-kanalen gedeeld en in het Sportjournaal uitgezonden en door andere media is overgenomen, word ik overspoeld met vleiende appjes. Het zijn er meer dan honderd."

"Eén e-mail van iemand die ik zeer hoog heb zitten, springt eruit en sluit de turbulente dag met voldoening af. 'Dit verhaal komt binnen. Dat hij zich zo open en kwetsbaar toont, zegt veel over de vrijheid die hij door en bij jou voelde. Mooi!'"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl