Jeffrey de Zwaan in zijn partij tegen Dave Chisnall Getty Images

"De voorgaande edities ben ik nooit ver gekomen, dus ik ben al blij als ik een ronde overleef", sprak Jeffrey de Zwaan voorafgaand aan het WK darts. Vanavond staat hij op de drempel van de kwartfinales.

Met zijn overwinning op Dave Chisnall in de derde ronde heeft de 23-jarige speler indruk gemaakt. Tegen de nummer tien van de wereld kwam De Zwaan tot een gemiddelde van 106.09 punten per drie pijlen, het hoogste van alle spelers dit WK tot nu toe.

Dat De Zwaan dat in zijn mars heeft, was al even duidelijk. Precies met dat hoge gemiddelde van 106 punten vloog hij er namelijk een jaar eerder uit in Alexandra Palace. Voormalig wereldkampioen Rob Cross was De Zwaan de baas.

Wachten op grote doorbraak

Dat de man uit Leidschendam talent heeft, staat buiten kijf. Eigenlijk is het wachten op zijn grote doorbraak. "Ja, dat is wel waar. Maar ik ben pas 23, hè. Bij Michael van Gerwen duurde het ook even voordat hij echt doorbrak", stelt De Zwaan.

En hij heeft gelijk. Van Gerwen kwam als een komeet op bij de dartsbond BDO, maar moest na zijn overstap naar de PDC in 2007 even pas op de plaats maken. Pas in 2012 sloot Van Gerwen aan bij de wereldtop. Toen was hij, net als De Zwaan nu, 23 jaar.

Ik werk voor 1.600 euro in de maand. Alles wat ik met darts verdien, is een extraatje.

Darter Jeffrey de Zwaan

Van Gerwen besloot in die tijd om zijn baan als tegelzetter, waarvoor hij twee dagen in de week in de weer was, op te zeggen. De Zwaan heeft momenteel ook nog een baan naast zijn dartscarrière. Hij staat zelfs voor 36 uur in de week op de rol.

De Zwaan: "Voor mij is het misschien iets zwaarder dan voor andere spelers die fulltime prof zijn. Ik ben weinig thuis en heb ook weinig rust. In het weekend gooi ik op een dartstoernooi en op maandagochtend ben ik weer op de werkvloer."

De Leidschendammer werkt in het bedrijfsmagazijn van zijn sponsor, die gespecialiseerd is in het onderhouden en repareren van scheepsmotoren. "Daar sleutel ik aan, of ik help met pakketjes inpakken en wegbrengen."

Op papier werkt hij dus 36 uur in de week, maar in de praktijk krijgt hij veel ruimte om te trainen en toernooien te gooien. Zijn maandelijkse salaris van 1.600 euro lijdt daar niet onder.

Alles op darts?

Wie een blik werpt op de wereldranglijst, vindt De Zwaan terug op de 23ste plaats. En wat opvalt: hij heeft over de afgelopen twee jaar bijna 240.000 euro aan prijzengeld verdiend. Toch fijn voor iemand die maandelijks 1.600 euro krijgt voor zijn normale werkzaamheden.

"Dat lijkt misschien heel veel, maar de helft gaat naar mijn management en er gaat ook nog een flinke som naar de belastingdienst", relativeert het talent.

Overigens is een percentage van 50 procent voor een management normaal in het darts. Het management betaalt dan de kosten rondom toernooien, zoals de reis en het verblijf.

Jeffrey de Zwaan ANP

Toch krijgt hij vaak de vraag waarom hij niet zijn baan opzegt en alles op zijn dartscarrière zet. De Zwaan heeft erover nagedacht. "Het voordeel nu is dat ik sowieso 1.600 euro per maand krijg. Alles wat ik met darts verdien, is een extraatje", zegt hij.

"Dat betekent dus ook dat ik nooit zorgen heb, omdat ik bijvoorbeeld een wedstrijd moet winnen om met het prijzengeld een rekening te kunnen betalen. Dus ik kan vrijuit gooien."

Geloof in wereldtitel

Nee, De Zwaan is niet zo snel onder de indruk. Hij piekert niet - waarom zou je ook? - en ziet het allemaal wel. Een nuchtere instelling die loont in de dartssport. Zeker als het gepaard gaat met zelfvertrouwen.

"Ik geloof zeker in de wereldtitel. Ik weet dat ik de potentie heb om de beste van de wereld te worden. Ik hoop ooit Van Gerwen achterna te gaan, maar het is afwachten."

Eerst moet hij vanavond vanaf 20.10 uur zien af te rekenen met Peter Wright, de nummer 7 van de wereld. De onderlinge stand is met 2-1 in het voordeel van de Nederlander. Twee maanden geleden won De Zwaan bijvoorbeeld nog op het EK met 6-4 van de Schot.

De route naar de finale is nog lang, maar De Zwaan weet één ding zeker: pas in de finale kan hij de gedoodverfde winnaar Van Gerwen tegenkomen. Eerst maar eens opnieuw winnen van Wright, dan kan De Zwaan in ieder geval ruim 58.000 euro bijschrijven. Niet gek als extraatje.

STER reclame