Vincent Janssen bij Monterrey
NOS Voetbal

'El Toro' Janssen maakt snel naam in Mexico: 'Enorm populair geworden'

Hij had vandaag moeten schitteren op het WK voor clubteams in Qatar. Maar Vincent Janssen is de grote afwezige bij de Mexicaanse ploeg Monterrey. Een hard gelag voor de spits na een opvallende remonte in Noord-Amerika.

De Nederlandse spits viel vorige week zaterdag geblesseerd uit tijdens de gewonnen return tegen Necaxa in de halve finales van de play-offs om de Mexicaanse titel (1-0). Desondanks stapte Janssen wel in het vliegtuig naar Qatar, maar dinsdag werd bekend dat de voormalig spits van AZ twee weken langs de kant staat door een spierblessure. Hij hoopt er op 27 en 30 december tegen Club América (finale play-offs om de landstitel van Mexico) weer bij te zijn.

Vincent Janssen bij Monterrey

Na zijn mislukte avontuur in Londen bij Tottenham Hotspur was de grote vraag waar Janssen zijn loopbaan zou vervolgen. Eind juli kwam het verrassende uitsluitsel. Na Nederland, Engeland en Turkije werd Mexico de volgende bestemming.

Wout Westerhof, jeugdtrainer bij het Mexicaanse Pachuca, ziet Janssen wekelijks spelen en komt met positieve berichten.

"Hij is in heel korte tijd enorm populair geworden", zegt de zoon van voormalig FC Groningen- en PSV-trainer Hans Westerhof. "Dat komt vooral door zijn doelpunten, maar je ziet ook dat Janssen goed in de groep ligt. Hij heeft een goede houding. Ze zijn heel erg betrokken met hem."

'Janssen knalt erop'

"De mensen hier zijn gecharmeerd van zijn manier van spelen", gaat Westerhof verder. "Janssen knalt erop en toont veel vechtlust. Daar heeft hij ook zijn bijnaam 'El Toro' (de stier, red.) aan verdiend. Dat vinden ze mooi."

Naast zijn doelpunten bevalt ook in de instelling van Janssen in Mexico. "Mexicanen en Nederlanders zijn over het algemeen een goede match, terwijl de karakterverschillen wel groot zijn", zegt Westerhof. "Nederlanders passen zich altijd snel aan in een vreemde omgeving."

"Dat zie je ook bij Janssen", gaat Westerhof verder. "Hij is ook al Spaans aan het leren. De Mexicanen waarderen dat. Spanjaarden of Argentijnen doen veel meer uit de hoogte als ze in Mexico gaan voetballen, dat zie je bij Nederlanders veel minder."

In Mexico had Janssen aanvankelijk moeite het net te vinden, maar in de laatste vier competitiewedstrijden scoorde Janssen drie keer. Zijn totaal staat nu op vijf goals in de competitie en ook vijf in de beker.

"Janssen greep zijn kans bij Monterrey in een periode dat zijn concurrent Rogelio Funes Mori geblesseerd was", legt Westerhof uit. "Ze zijn min of meer dezelfde type aanvallers, dus het is afwachten waar de coach voor kiest."

Vincent Janssen bij Monterrey

De 28-jarige Argentijn Rogelio Funes Mori is inmiddels weer fit. Afgelopen zondag tegen Necaxa verving hij de geblesseerd uitgevallen Janssen. En wie maakte in blessuretijd het winnende doelpunt? Rogelio Funes Mori.

Desalniettemin denkt Westerhof dat de 17-voudig Nederlands international een succes kan worden in Mexico. "Janssen kan hier een mooie loopbaan hebben. Eigenlijk zouden meer Nederlanders deze kant moeten opkomen. Ik zou het wel mooi vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl