Vincent Janssen in het shirt van Tottenham Hotspur
NOS Voetbal

Bij Monterrey kan Janssen een grote meneer worden, maar Oranje is passé

Vol trots presenteerde het Mexicaanse CF Monterrey dinsdagavond op social media de nieuwe aankoop: Vincent Janssen speelt de komende jaren in Midden-Amerika. Vooral Janssens succesvolle seizoen bij AZ (2015/2016, 27 eredivisiegoals) werd breed uitgemeten.

De overstap van Janssen van Tottenham Hotspur naar het Mexicaanse CF Monterrey is op het eerste oog een opvallende. Want wat weten we nu eigenlijk van de Mexicaanse competitie? En wat voor club is CF Monterrey?

Terwijl in Nederland nog wel enige wenkbrauwen gefronst werden na het transfernieuws, wordt de overgang van Janssen naar Monterrey in Mexico met het nodige enthousiasme begroet. Journalist Daniel Reyes van de Mexicaanse tv-zender Claro Sports legt uit dat de aankoop past bij de status van CF Monterrey als topclub.

Rijkste club van Mexico

"De komst van Janssen is een grote transfer, maar er werd niet van opgekeken. Drie weken geleden werd ook Luuk de Jong door Monterrey gepolst. Dat laat zien dat de club genoeg geld heeft en dat weten we in Mexico ook."

De eigenaar van Janssens nieuwe club is frisdrankgigant FEMSA. Mede daardoor geldt Monterrey als de rijkste club van Mexico. Toch zijn het volgens Reyes niet alleen de financiën die het voor spelers aantrekkelijk maken om het shirt te dragen van de club uit het noordoosten van Mexico.

De prijzenkast van Monterrey

Mexicaanse landstitel 1986, 2003, 2009, 2010
CONCACAF Champions League 2011, 2012, 2013, 2019
Mexicaanse beker 1992, 2017

Na dienstverbanden bij Almere City, AZ, Tottenham Hotspur en Fenerbahçe (op huurbasis) komt Janssen nu in een relatief onbekende, maar volgens Reyes wel degelijk sterke competitie terecht.

"In Europa kijken mensen vooral naar de Amerikaanse MLS, maar de Mexicaanse competitie is veel beter. Niet voor niets werd de CONCACAF Champions League de laatste veertien jaar alleen door Mexicaanse ploegen gewonnen", aldus Reyes. De CONCACAF is de voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Landstitel boven Champions League

Monterrey is de regerend kampioen en speelt daardoor in december het WK voor clubs in Qatar. "En Monterrey is dankzij de gelijknamige club en rivaal Tigris de voetbalhoofdstad van Mexico", zegt Reyes. "Het voetbal leeft ontzettend bij de supporters."

De twee clubs zijn samen met Club América jaarlijks de belangrijkste kandidaten voor de Mexicaanse titel. "En die prijs is veel belangrijker dan de Champions League. Door de overmacht van Mexicaanse ploegen heeft die niet de status van de Champions League in Europa."

Monterrey viert in mei 2019 de winst van de CONCACAF Champions League

En CF Monterrey hunkert volgens Reyes naar het landskampioenschap. In de Champions League mag de ploeg dan succesvol zijn, de laatste landstitel dateert alweer van 2010 en dat is volgens de clubleiding en de fans veel te lang geleden. Met Janssen als topaankoop moet daar verandering in komen.

Reyes denkt dat Janssens avontuur in Mexico een succesverhaal gaat worden. "Trainer Diego Alonso speelt graag aanvallend voetbal. Janssen is een grote aankoop en zal van Alonso het vertrouwen krijgen. Als hij weet te scoren, kan hij een grote meneer worden."

Het Mexicaanse avontuur lijkt de moeite waard, maar er kleeft een groot nadeel aan de stap naar Midden-Amerika. Voordat Janssen bij Spurs op een dood spoor kwam te zitten, leek hij de eerste spits van het Nederlands elftal te worden. Dat kan de 17-voudig international volgens Reyes nu uit zijn hoofd zetten.

'Oranje uit zijn hoofd gezet'

"Als je in Mexico speelt, raak je uit beeld bij de bondscoach. Het was voor Luuk de Jong een reden om in Europa te blijven voetballen. Hij wil nog naar het EK volgend jaar. Janssen heeft dat denk ik al uit zijn hoofd gezet."

Mogelijk komt Janssen maandag al in actie. Dan speelt Monterrey de tweede competitiewedstrijd tegen San Luis. Het eerste competitieduel werd met 4-2 verloren van América.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl