Eerste WB-zege voor Murakami op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Yuma Murakami heeft, net als Nao Kodaira, voor eigen publiek de 500 meter gewonnen. Bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano was de Japanse schaatser met 34,58 veruit de snelste sprinter. Hij reed bovendien het baanrecord van landgenoot Tsubasa Hasegawa (34,60) uit de boeken.

Zijn landgenoot Tatsuya Shinhama, de winnaar van de 500 meter bij de wereldbeker in Tomaszów (toen Murakami tweede werd), moest nu genoegen nemen met de zilveren medaille. Hij noteerde 34,68.

Rentree Koelizjnikov

Pavel Koelizjnikov, die de eerste drie wereldbekerwedstrijden moest overslaan vanwege een blessure, beloonde zijn rentree met de bronzen medaille en een prima tijd: 34,73.

Lennart Velema was op de negende plaats verrassend de beste Nederlandse sprinter in Nagano. Met een tijd van 34,98 dook hij voor het eerst in zijn schaatscarrière onder de 35 seconden. "Heel gaaf om bij een wereldbeker een pr te rijden."

Velema: 'Heel gaaf om hier een pr te rijden'

Velema was net iets sneller dan Dai Dai Ntab (elfde in 35,00) en Kai Verbij, die slechts vijftiende werd in 35,20. "Ik kan leuk meedoen", vertelde Velema na afloop. "Leuk om te zien dat ik progressie maak, het gaat echt elke week iets beter."

Vijfde plaats voor teamsprinters

Ook op de teamsprint wisten Velema en Ntab, samen met Hein Otterspeer, niet in de buurt te komen van het podium. Het Nederlandse trio noteerde slechts de vijfde tijd in Nagano: 1.21,49.

Dat was wel voldoende voor de overwinning in het klassement van de teamsprint.

Vijfde plaats voor Oranje, Rusland wint teamsprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na goud in Minsk, Tomaszów en Nur-Sultan ging het goud dit keer naar de Russische sprinters.

Roeslan Moerasjov, Artem Arefjev en Pavel Koelizjnikov noteerden al in de eerste rit de winnende tijd: 1.20,13.

Belchos verrast met zege op massastart

Jordan Belchos werd in Nagano de eerste Canadese schaatser die een wereldbekerwedstrijd op de massastart won. Met een vroege ontsnapping troefde hij de favorieten af.

Belchos verrast met WB-zege op massastart Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Belchos sprong enkele ronden voor het eind weg en sloeg direct een groot gat. Normaal gesproken neemt Jorrit Bergsma dan de achtervolging voor zijn rekening, maar de Nederlandse schaatser was er niet bij in Japan.

Het peloton, met daarin wel Harm Visser namens Nederland, werd te laat wakker en kwam op de streep een paar meter tekort. Joey Mantia won de sprint en veroverde de zilveren medaille achter zijn landgenoot. Het brons ging naar Bart Swings uit België.

Uitslag van de massastart (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano
Uitslag van de 500 meter (m) bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano

STER reclame