Nederlands sprintteam verrast met WB-goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dione Voskamp, Michelle de Jong en Sanneke de Neeling hebben Nederland de derde gouden medaille bezorgd op de teamsprint dit wereldbekerseizoen. Bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano werd Rusland in een rechtstreeks duel verslagen: 1.28,04 om 1.29,10.

Na zeges in Minsk en Nur-Sultan, met Jutta Leerdam en Letitia de Jong in plaats van Voskamp, gold Nederland echter niet als de favoriet in Japan. De Russische vrouwen, een sterk trio met Angelina Golikova, Olga Fatkoelina en Daria Katsjanova, moesten genoegen nemen met het zilver.

Blije teamsprintsters: 'Spannende strijd met Rusland'

Door de overwinning is Nederland ook als winnaar geëindigd in het wereldbekerklassement van de teamsprint. "Het was een spannende strijd met Rusland", aldus De Jong. "Het is heel mooi dat we ook met dit team hebben gewonnen."

Kodaira wint voor eigen publiek

Nao Kodaira won in Nagano de 500 meter. De Japanse schaatsster was in een rechtstreeks duel net iets sneller dan Angelina Golikova uit Rusland: 37,50 om 37,52.

Daarmee boekte olympisch kampioene Kodaira haar 26ste wereldbekerzege op de kortste schaatsafstand. Golikova, die bij de wereldbekerwedstrijd in het Kazachse Nur-Sultan de 500 meter won, moest nu genoegen nemen met de zilveren medaille.

Kodaira wint sprint in eigen huis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de start van het wereldbekerseizoen kwam er een einde aan de hegemonie van Kodaira op de 500 meter. Ze won de afgelopen drie wereldbekerseizoenen alle 500 meters waaraan ze deelnam (23 in totaal), maar moest in Minsk de zege aan Olga Fatkoelina laten.

In Tomaszów nam Kodaira revanche op de Russin, waardoor ze nu op twee wereldbekerzeges staat dit seizoen. Vanessa Herzog uit Oostenrijk, die het seizoen begon met een diskwalificatie, veroverde met 37,66 haar eerste wereldbekermedaille (brons) dit jaar.

De Nederlandse sprintsters kwamen niet in de buurt van het podium. Sanneke de Neeling was op de elfde plaats de beste Nederlandse schaatsster in 38,48. Dione Voskamp werd vijftiende (38,73) en Michelle de Jong eindigde als negentiende in 38,97.

Blondin klopt Takagi op massastart

Op de massastart greep Japan net naast het goud. Olympisch kampioene Nana Takagi werd in de eindsprint geklopt door Ivanie Blondin uit Canada. Voor Blondin was het de tweede zege dit wereldbekerseizoen.

In Minsk was de Canadese schaatsster ook al de snelste, toen versloeg ze Irene Schouten in de eindsprint. Schouten, de winnares van de massastart in Tomaszów en Melissa Wijfje, die de eerste drie massastarts reden dit seizoen voor Nederland, ontbraken in Japan.

Namens Nederland kwamen Elisa Dul en Marijke Groenewoud in actie op de massastart in Nagano. Zij hielden zich rustig tot aan de slotfase, waarin Groenewoud zich opmaakte voor de sprint. Een val zette echter een streep door haar winstkansen.

"Ik had heel veel snelheid, maar helaas viel ik in het laatste rondje", aldus Groenewoud. "Het was een goede wedstrijd, ik kan best leuk meedoen. Alleen balen dat ik ben gevallen."

Uitslag van de massastart (v) bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano
Uitslag van de 500 meter (v) bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano

STER reclame