Gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp waar de zaak wordt behandeld
NOS Nieuws

Hoe nu verder met het Marengoproces en wie wil nu Taghi verdedigen?

De gearresteerde strafpleiter Inez Weski legt de verdediging van Ridouan Taghi neer, zo werd vandaag bekend. Wat betekent haar aanhouding voor het omvangrijke liquidatieproces Marengo? En hoe gaat het verder met Weski? Vandaag oordeelde de rechter dat de verdenkingen ernstig genoeg zijn om het voorarrest met twee weken te verlengen.

De strafpleiter wordt vastgehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen. Ook wordt ze verdacht van het schenden van geheimen.

Verlenging van voorarrest is niet bijzonder, zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam. "Het OM kwam vrijdag naar buiten met de arrestatie en nu hebben we de eerste beslissing van de rechter op dit punt. Die vindt dat wat er nu ligt in ieder geval zwaar genoeg is."

Het is weer een nieuwe stap in een "treurige en complexe zaak rondom deze advocaat", stelt Brinkhoff. "Het is een advocaat die goed bekendstond en grote zaken deed, nu zit ze in het verdachtenbankje."

Het verhoor en haar geheimhoudingsplicht gaat botsen met elkaar, daar kan je vergif op innemen

Sven Brinkhoff, hoogleraar strafprocesrecht

De raadsvrouw stond jarenlang de hoofdverdachte in Marengo, Ridouan Taghi, bij. Dat Weski is gestopt, kan grote gevolgen hebben, zegt Brinkhoff. "Het kan het proces vertragen. Je ziet nu al in zaken tegen medeverdachten dat advocaten uitstel hebben gekregen. Ze willen eerst zien wat deze nieuwe wending voor gevolgen heeft en wat voor effect dat heeft op andere zaken."

Paul Waarts, persrechter van de rechtbank in Amsterdam waar het Marengoproces dient, zegt dat het vonnis over de zaak nog altijd voor oktober gepland staat. Hij wil nog niet van vertraging spreken. "Het belangrijkste werk is natuurlijk al gebeurd, het uitstellen van die zaken hoeft geen gevolgen te hebben voor het vonnis", zegt Waarts.

Taghi zonder advocaat? Kleine kans

Dat de hoofdverdachte nu zonder advocaat zit, ziet de persrechter niet als belemmering. "De rechtbank zal samen met de verdachte naar mogelijk nieuwe advocaten gaan kijken."

"Het is de vraag wat Taghi gaat doen. Of hij vindt dat het zo goed is en dat hij het proces zonder advocaat af kan, of dat hij wel een nieuwe advocaat wil. Maar de kans dat hij zegt 'ik kan wel zonder' lijkt mij heel klein", zegt Brinkhoff.

De hoogleraar vraagt zich af wie de verdediging op zich wil nemen. "In deze zaak wordt het een ingewikkelde puzzel, hoe ga je nu verder. Maar ook in een eventueel hoger beroep. Kan hij zomaar een nieuwe advocaat vinden? Wie staat er nu op om de verdediging te willen voeren?", zegt Brinkhoff.

Naast de vraag hoe het verder gaat met het Marengoproces, is het ook nog onduidelijk wat de 68-jarige Weski zelf staat te wachten.

De verdenkingen tegen haar maken het voor Weski complex om zich te verdedigen, zegt Brinkhoff. "Vanuit het perspectief van een verdachte kan ze willen spreken en zo haar eigen zaak helpen." Maar, benadrukt de hoogleraar strafprocesrecht, "tegelijkertijd heeft ze een geheimhoudingsplicht voor de zaak die ze heeft losgelaten. Dat gaat botsen met elkaar, daar kun je vergif op innemen."

Politie en het OM zullen Weski uitgebreid ondervragen. "Veel van die vragen zullen haar geheimhoudingsplicht raken, daar kan ze eigenlijk geen antwoord op geven. Dat maakt haar verdediging heel erg moeilijk", aldus Brinkhoff.

Voorlopig is de politie nog volop bezig met het onderzoek en gaat het om ernstige verdenkingen. Pas als de officier van justitie besluit om wel of niet tot vervolging over te gaan, komt er schot in de zaak, zegt Brinkhoff. "Zegt de officier 'nee er ligt onvoldoende bewijs, we gaan stoppen?' of zegt de officier 'ja we gaan naar de strafrechter'. We staan aan het begin van een heel ingewikkeld proces. Dit kan heel lang duren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl