Een rechtbanktekening van Anouar T.
NOS NieuwsAangepast

Na advocaat Weski ook neef Ridouan Taghi aangehouden

De Landelijke Recherche heeft gisteren een neef van Ridouan Taghi gearresteerd. Dat bevestigt zijn advocaat Bas Janssen, na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om de 29-jarige Anouar T. uit Utrecht.

Anouar T. werd al verdacht van het leiden van een criminele organisatie van autodieven. Hij zou ook auto's geleverd hebben die zijn gebruikt voor de moord op advocaat Derk Wiersum van kroongetuige Nabil B. in 2019.

De Amsterdamse rechtbank had Anouar T. vrijgelaten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces. Janssen staat T. bij in die zaak, maar in de nieuwe zaak vertegenwoordigt T. zichzelf.

'Organisatie Taghi ontmantelen'

Naast de eerdere verdenkingen wordt T. nu ook verdacht van drugshandel. Op grond hiervan is hij nu opnieuw gearresteerd. Volgens De Telegraaf past zijn arrestatie in de strategie van de Landelijke Recherche om de hele criminele machtsstructuur rond Ridouan Taghi te ontmantelen, officieel de 'Aanpak Criminele Machtsstructuren' (ACM) genoemd.

De krant schrijft dat de arrestatie van advocaat Inez Weski gisteren ook een gevolg is van die strategie.

Mishandeling met voorhamer

Anouar T. werd in 2020 in zijn cel aangehouden op verdenking van een moordpoging in oktober 2019 in Utrecht. Hij zat toen al vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.

Het slachtoffer van de moordpoging, een 28-jarige man, liep over straat, toen een busje stopte, drie mannen met bivakmutsen uitstapten en achter de man aanrenden. Daarna begonnen zij met een grote voorhamer op hem in te slaan. De man overleefde de aanslag.

Toen T. in 2020 voor de rechter moest verschijnen in de zaak van de moord op advocaat Derk Wiersum, zei hij dat hij bij zijn arrestatie was gefolterd. In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp hield hij een lang betoog, met tal van verwijzingen naar internationale rechtsverdragen. Volgens T. hadden justitie en politie ontoelaatbaar, verboden en zelfs strafbaar gehandeld.

Op de zitting vertelde T. hoe hij werd behandeld na zijn arrestatie. Zijn stem is vervormd:

Anouar T: 'De airco werd aangezet, mijn voeten liepen paars aan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl