Inez Weski
NOS Nieuws

Arrestatie Weski leidt tot verbazing alom: 'OM moet stevig in schoenen staan'

Collega-advocaten reageren geschokt op de arrestatie van strafrechtadvocaat Inez Weski. Vrijdag werd de advocaat aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Weski zit in volledige beperkingen en mag met niemand contact hebben, behalve eventueel met een advocaat.

"Het is heel bijzonder dat dit gebeurt, het is een advocaat met een goede reputatie", zegt collega-strafrechtadvocaat Job Knoester over de aanhouding. Hij benadrukt dat we niet te snel moeten oordelen en veroordelen. "We weten nog helemaal niks, we moeten het afwachten. Maar wat er ook achter zit, dit is voor mevrouw Weski een persoonlijk drama."

"Om zoiets heftigs te doen, moet het OM echt wel stevig in de schoenen staan. Het bijzondere is dat precies vandaag ook is aangetoond dat je niet op het OM kan vertrouwen." Knoester verwijst daarmee naar de zaak van de Haagse oud-wethouder Richard de Mos die 3,5 jaar na de aanklacht is vrijgesproken van corruptie.

Vandaag werd het kantoor van Weski en haar woning doorzocht.

Strafrechtadvocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Dennis Wolters is eveneens geschrokken van de aanhouding van Weski. "Ze staat binnen onze beroepsgroep bekend als kundig en betrokken, je schrikt hier dan wel van", zegt Wolters.

"Voordat iedereen over elkaar heen rolt om er een mening over te hebben: iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Uiteindelijk zal onderzoek uitwijzen wat er wel of niet aan de hand is. Als het OM vindt dát er iets aan de hand is, heb je altijd nog een rechter om te oordelen."

Advocaat Peter Schouten, die tot voor kort samen met Onno de Jong kroongetuige Nabil B. bijstond in het Marengo-proces, reageerde op Twitter met volle verbazing over de aanhouding. "Allejezus, Inez Weski aangehouden? Nee toch."

De advocaat valt vooral over de timing van de aanhouding. "Nadat gister in het parlement de vloer met het OM werd aangeveegd is dit wel een hele opvallende timing", schrijft Schouten. Hij doelt daarmee op het beladen Kamerdebat van een dag eerder over de bescherming van kroongetuigen en de rol van het OM daarin.

Ook Knoester is verbaasd over de timing van het OM om Weski aan te houden. "In de Kamerbrief van de minister staat dat de verdenkingen afgelopen zomer al zijn ontstaan. Waarom dan nu? Het heeft lang geduurd, ik ben erg benieuwd wat daar de reden voor is geweest."

'Ik ben beschikbaar'

Ook advocaat Gerard Spong is geschokt door de aanhouding, zo vertelde hij aan tafel bij het tv-programma Khalid & Sophie. "We zijn natuurlijk ook bang dat dit afstraalt op de beroepsgroep in zijn geheel, maar je kan niet voorkomen dat mensen denken: zie je wel, die advocaten deugen niet", aldus Spong.

Over de opmerking dat advocaat Weski nu zélf een advocaat nodig heeft zei Spong met een kleine grijns op het gezicht volledig beschikbaar te zijn. "Maar dat klinkt natuurlijk een beetje politiek", voegde hij daar gauw aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl