NOS NieuwsAangepast

Wapenarsenaal gevonden bij Italiaanse maffiabaas met banden Taghi

De Italiaanse politie heeft in het huis van maffiabaas Raffaele Imperiale een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen. Het zou gaan om tachtig wapens, waaronder drie kalasjnikovs, een granaat en meer dan 5000 kogels van verschillend kaliber. Het arsenaal lag verstopt onder de vloer van de garage van Imperiale.

Raffaele Imperiale zit al twee jaar vast: hij is in 2021 opgepakt in Dubai. Hij is lid van de camorra, de Napolitaanse maffia, en was lang één van de meest gezochte maffiabazen van Italië. In december werd bekend dat hij wil samenwerken met de Italiaanse justitie, in ruil voor strafvermindering. Sindsdien legt hij verklaringen af tegenover justitie, mogelijk ook belastend kunnen zijn voor andere criminelen. Volgens de autoriteiten is hij een sleutelfiguur in de internationale drugshandel en witwasserij.

De politie heeft onderstaande beelden vrijgegeven van de huiszoeking:

Italiaanse politie deelt beelden van gevonden wapenarsenaal maffiabaas

De maffioso onderhield goede contacten in de Nederlandse onderwereld. Zo werkte hij samen met topcrimineel Ridouan Taghi en coördineerde hij vanuit Dubai een drugslijn tussen Nederland en Italië.

Hierbij reden vrachtwagens met ruim 1500 kilo cocaïne naar Italië, die op de terugweg miljoenen euro's in contanten naar Nederland meesmokkelden. Een deel daarvan was bestemd voor de zoon van Taghi.

De getuigenverklaringen van Imperiale kunnen mogelijk ook interessante inzichten opleveren voor het Nederlandse Openbaar Ministerie. Dat eiste vorig jaar een levenslange gevangenisstraf tegen Taghi voor zijn betrokkenheid bij een reeks liquidaties.

Schilderijen van Van Gogh

In 2016 kwam Imperiale in het nieuws toen hij twee vermiste Van Gogh-schilderijen in huis bleek te hebben. Die had hij gekocht van dieven die ze in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam hadden gestolen. De werken hadden een geschatte waarde van 50 miljoen euro per stuk. Ze zijn na de vondst bij Imperiale teruggebracht naar het museum, veertien jaar na de diefstal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl