Kira Toussaint EPA

Kira Toussaint heeft op de EK kortebaan in Glasgow indruk gemaakt met een Nederlands record op de 100 meter rugslag. Met een tijd van 55,26 in de series zwom ze tevens een kampioenschapsrecord. Bij de mannen kwam Arno Kamminga tot een Nederlands record.

De 25-jarige Toussaint zwom haar eigen record van twee weken terug in Londen (55,58) uit de boeken. In Glasgow was ze veruit de snelste in de series. Alleen de Russin Maria Kameneva wist binnen twee seconden van de Nederlandse te blijven.

Ook Kamminga plaatste zich op overtuigende wijze voor de halve finales op de 50 meter schoolslag. Hij won met 26,03 de series en verbeterde zo het Nederlands record van Ties Elzerman, die vorig jaar in Aken tot 26,32 kwam.

Kamminga en Toussaint maakten eerder dit jaar ook al indruk met verschillende Nederlandse records.

Arno Kamminga EPA

Joeri Verlinden plaatste zich op de 100 meter vlinderslag voor de halve finales. De Limburger werd derde in zijn serie. Zijn tijd van 50,37 was de vierde tijd in totaal.

Valerie van Roon strandde in de series van de 50 meter schoolslag. Haar tijd van 31,47 was bijna een seconde te langzaam voor de halve finales, die woensdagavond worden gezwommen.

STER reclame