Knipping is vakkenvuller, vader en olympisch zwemmer ineen
Dagelijks in het zwembad trainen, een olympische droom najagen, werken als vakkenvuller bij een supermarkt, een vrouw en dochtertje die op enige afstand verblijven en regelmatig naar wedstrijden in het buitenland.
Voor het leven van wisselslagzwemmer Arjan Knipping is de uitspraak never a dull moment een understatement.
Bij de WK zwemmen in Zuid-Korea was Knipping de revelatie van de Nederlandse equipe. Als een van de weinigen zwom hij onder de olympische limiet op zijn favoriete discipline: de 400 meter wisselslag. Donderdag duikt hij het water in bij de EK kortebaan in Glasgow.
Die limiet kwam voor hemzelf als een grote verrassing. "Ik kwam er pas laat in mijn race achter dat ik zo hard zwom. Ik voelde in het water wel dat het goed en lekker ging, maar dat het zo veel sneller was dan ik ooit gezwommen had, dat had ik helemaal niet door", aldus Knipping.
Tot een medaille op de WK leidde het niet. In de finale was de 25-jarige zwemmer te vermoeid van zijn indrukwekkende series en kwam het gebrek aan ervaring op grote toernooien om de hoek kijken. Bijzaak, want Knipping was al toekomstig olympiër geworden.
Doordat hij onder de limiet zwom, kreeg Knipping een A-status van NOC*NSF. Dat heeft zijn leven veranderd.
Minder uren als vakkenvuller
De afgelopen jaren combineerde Knipping namelijk zijn topsportcarrière met een werkweek van twintig uur in een supermarkt. "Ik verdiende niet zo veel als zwemmer, maar dankzij die A-status kan ik nu minder werken. Ik werk nu nog acht uur per week."
En met die acht uur is hij een welkome kracht bij de supermarkt. Teamleider Baris Demirel is buitengewoon te spreken over zijn collega: "Hij is sterk en functioneert uitstekend. Ik bewonder dat hij een topsportcarrière kan combineren met vakkenvullen. Hij is een specialist in internationale artikelen, conserven, pastasauzen...", lacht Demirel.
Geld is niet de enige reden voor Knipping om twee keer per week vakken te vullen bij de supermarkt in Eindhoven. "Het is ook afleiding en onder de mensen blijven", verklaart hij. "Ik wil die combinatie blijven doen, ook in aanloop naar de Spelen."
Nationaal team
Tegenwoordig traint Knipping later op de dag, zodat hij met sterke collega's kan trainen. Dat doet hij nog steeds bij PSV Eindhoven, want ondanks dat Knipping prima bij het niveau van het nationale team van bondscoach Marcel Wouda zou passen, blijft hij liever vasthouden aan het vertrouwde.
"Ik voel mij op mijn gemak bij PSV en zo kort voor de Spelen wisselen van trainer zou mijn prestaties niet beter maken."
Familie
Naast het dagelijkse trainen en het najagen van olympisch succes, gaat een deel van de aandacht van Knipping naar zijn gezin. Vrouw en kind van ruim een jaar wonen namelijk in Enschede. "We hebben wel gekeken of we hier samen een huisje konden vinden, maar we konden het niet betalen."
Een groot probleem maakt Knipping daar niet van: "We weten wat we van elkaar kunnen verwachten. We hebben wat we samen willen en daar hebben we vrede mee."
Knipping zal het de aankomende anderhalve week ook zonder vrouw en kind moeten doen, als hij achter titels op de EK kortebaan aan gaat. Hij focust zich in Glasgow liever op het sportieve doel. "Er kan namelijk nog een slok af van mijn PR."