In Den Haag lijkt het protest van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet voorbij. Een paar duizend boeren hadden zich verzameld op de Koekamp, naast het Malieveld. Farmers Defence Force, de organisator van de bijeenkomst, rekende op de komst van zo'n 7500 boeren, maar zo veel kwamen er niet opdagen.
Het grootste deel van de actie was op de Koekamp, waar politici en boerenbelangenbehartigers spraken. Rond 15.30 uur trok een stoet van honderden boeren naar het ministerie van Landbouw. De politie hield ze tegen en dreef de demonstranten terug.
"Het heeft geen zin om hier te blijven staan. Ga terug naar de demonstratielocatie", riep de politie naar de betogers. "Doet u dat niet, dan kan er geweld gebruikt worden." De meeste betogers vertrokken daarna.
In totaal 45 boetes
Bij het ministerie werden vier mensen gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde, belediging en opruiing. Verspreid over de dag werd er ook iemand opgepakt vanwege gevaarlijk rijgedrag, twee mensen vanwege het niet kunnen tonen van een id-kaart en een voor het afsteken van vuurwerk. Ook werd in Den Haag iemand opgepakt voor gevaarlijk rijgedrag in Rotterdam.
Sinds gisteravond zijn er 45 boetes uitgedeeld. Dertig tractorbestuurders werden beboet bij Rolde in Drenthe voor het rijden op de autoweg, op de A28 bij Hoogeveen reden drie tractoren. In Den Haag zijn vandaag 12 tractoren bekeurd wegens het parkeren op de groenstrook.
"Stickertje plakken"
De tocht naar het ministerie begon nadat Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever eiste dat premier Rutte en minister Schouten excuses zouden aanbieden voor hun landbouwbeleid, maar zij kwamen niet. De woordvoerder van de premier zei tegen de pers niet apart met de boeren te willen praten. "Hij praat al vaak met ze en alle vertegenwoordigers."
Daarop ging een grote groep boeren naar het ministerie. "Als Schouten niet naar ons komt, dan gaan wij zelf bij Schouten langs", zei Van den Oever. "We gaan even een stickertje plakken. Niet met de trekker, we houden het netjes." Daarna deelde hij stickers met daarop het logo van Farmers Defence Force uit. Het ministerie van Landbouw ligt vlak bij de Koekamp. Het lukte de boeren niet om bij het ministerie te komen.
Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force zei op het podium dat boeren door het kabinet worden weggezet als fraudeurs en dat er met twee maten wordt gemeten. "Royals mogen racen in Natura 2000-gebieden, maar het gepeupel wordt hun Zwarte Cross ontnomen", zei ze in een verwijzing naar de betrokkenheid van prins Bernhard en de Formule 1 in Zandvoort.
Van Keimpema stelt dat de stikstofplannen van het landbouwcollectief effectiever zouden zijn dan de kabinetsplannen:
Uit een peiling van Boerderij en EenVandaag onder ruim 1400 veehouders blijkt dat veehouders vinden dat ze genoeg hebben gedaan in de stikstofcrisis, maar een deel van hen is wel bereid om zelf stikstofmaatregelen te nemen.
Ook hebben veehouders het vertrouwen in politici en besturen verloren, blijkt uit de peiling. Tegelijkertijd blijkt de steun van het publiek voor de boerenacties af te nemen, aldus het EenVandaag Opiniepanel.
CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels, die zelf melkveehouder is, zei dat zijn partij zich hard inzet voor de boeren en dat het Natura 2000-beleid op de schop moet. Mark van den Oever van Farmers Defence Force wil hem daaraan houden: "We reiken je nu de hand, maar geven hem maar één keer."
'Ze willen gewoon jullie grond'
Ook Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie kwamen op het podium. "Het is belangrijk dat jullie hier zijn, omdat er veel hypocrisie is in de politiek", zei Baudet tegen de boeren. Volgens Hiddema is er helemaal geen stikstofproblematiek en heeft het kabinet een dubbele agenda. "Het is zo doorzichtig als kan. Ze willen gewoon jullie grond", zei hij.
PVV-leider Wilders was niet welkom. Hij wilde de boeren toespreken, maar Farmers Defence Force vindt dat hij eerst "beter zijn best" voor de boeren moet doen.
Rijden onder invloed
De boeren mochten van Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag niet op het Malieveld protesteren. Bij de protesten in oktober en december is veel schade aangericht aan de ondergrond en die is nog niet voldoende hersteld.
De politie waarschuwt de boeren om vandaag geen alcohol te drinken als ze nog met de trekker naar huis moeten rijden. Er wordt extra gecontroleerd. "Rijd je onder invloed, dan krijg je een rijverbod en een boete", waarschuwt de politie op sociale media.
Klemgereden
Rond 04.00 uur werd bij het Gelderse Teuge een 19-jarige boer aangehouden die met zijn tractor over de snelweg reed. Omdat een tractor op de snelweg niet is toegestaan, gaf de politie hem aanwijzingen om te stoppen.
De politie zegt dat de boer niet luisterde, waarop agenten hem klemreden, de deur forceerden en hem met behulp van pepperspray arresteerden. Hij zat korte tijd op het politiebureau en heeft een boete gekregen.