Demonstrerende boeren op het strand van Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

Kabinet trekt geld uit voor stikstofcrisis, GroenLinks wil meer actie

Er komt ruim een half miljard euro beschikbaar voor het uitkopen van boeren die willen stoppen, of hun bedrijf willen verduurzamen. Haagse bronnen bevestigen dat het kabinet dit later deze week naar buiten zal brengen. Tegelijk kwam GroenLinks met een eigen wetsvoorstel om de stikstofcrisis op te lossen. De partij vindt het kabinet te passief.

Het kabinet trekt zo'n 350 miljoen uit voor de uitkoop van zogenoemde 'piekbelasters'. Dat zijn boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van Natura 2000-gebieden.

Dit bedrag staat los van de 180 miljoen die er is voor het uitkopen van varkensboeren in verband met stankoverlast. Die regeling is in november geopend en was al snel overtekend.

Naast de 350 miljoen euro heeft het ministerie van Landbouw op de eigen begroting 175 miljoen vrijgemaakt voor boeren die hun stallen willen verduurzamen.

De bedragen zijn onderdeel van de maatregelen die het kabinet neemt in de stikstofcrisis. Eerder is onder meer besloten om de maximumsnelheid overdag te verlagen naar 100 kilometer per uur.

Wet GroenLinks

GroenLinks vindt dat het kabinet er te lang over doet om in actie te komen. De Kamerleden Klaver en Bromet hebben een eigen wet gepresenteerd om Nederland snel uit de stikstofcrisis te krijgen.

"Door de besluiteloosheid van Rutte dreigt de ecologische crisis uit te monden in een economische crisis", zei Klaver. "De regering komt er al negen maanden onderling niet uit en Rutte durft geen echte besluiten te nemen."

In het wetsvoorstel staat dat de stikstofuitstoot gehalveerd moet zijn in 2035. Daarvoor moet de veestapel "fors" ingekrompen worden, en ook de industrie en transportsector moeten volgens GroenLinks een bijdrage leveren.

Ook staat in het voorstel dat er meer geld moet naar natuurherstel. Pas als er "juridische zekerheid" is dat de natuur genoeg kan herstellen, mogen er nieuwe vergunningen worden voor bijvoorbeeld woningbouw worden afgegeven.

GroenLinks wil ervoor zorgen dat "de natuur herstelt, er weer gebouwd kan worden en de economie aan de praat blijft". Bij de presentatie was onder anderen ook de voorzitter van Bouwend Nederland, oud-CDA-minister Verhagen, aanwezig.

Linkse oppositiepartijen SP, PvdA en Partij van de Dieren steunen het voorstel van GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl