ANP
NOS NieuwsAangepast

Wilders pleit voor noodwet voor stikstofproblemen

PVV-leider Wilders pleit voor een zes maanden durende noodwet om de stikstofproblematiek het hoofd te bieden. Hij wil daarin woningbouw, infrastructuur en de meeste landbouw tot projecten van 'dringend openbaar belang' laten verklaren.

De strenge stikstofregels gelden dan een half jaar niet voor deze sectoren. In die tijd kan het kabinet in relatieve rust naar een definitieve oplossing zoeken, is het idee.

Ook haalt het volgens Wilders de druk van de ketel voor ondernemers en bedrijven die nu niet kunnen werken:

Wilders: 'Bouw adempauze in en stop met paniekvoetbal'

Parlementariërs kunnen zelf geen noodwet indienen; dat moet het kabinet doen. Maar Wilders heeft al een voorstel op papier gezet, waarin ook is geregeld dat boerenbedrijven met een vergunning daarvoor hun ongebruikte bouwcapaciteit mogen overdragen aan andere bedrijven. Nog niet afgeronde vergunningsaanvragen kunnen met de noodwet worden vlotgetrokken, maar bouwprojecten voor megastallen komen niet onder de noodwet te vallen.

Bouwgrond

"Met deze wet hoeft er een half jaar niets te gebeuren, kunnen bouwers bouwen en boeren boeren en de wegen worden gemaakt", zegt Wilders. "Dus geen chaos en paniek meer."

Ook is er in de noodwet voorzien in een tijdelijke oplossing voor de PFAS-problemen. Bouwgrond die nu niet kan worden afgevoerd door de strenge regels, kan naar een plek worden gebracht die hiervoor in iedere regio wordt aangewezen. Bouwprojecten kunnen daardoor weer doorgaan.

Volgens Wilders kan de wet, als er genoeg steun voor is, al heel snel worden ingevoerd. Hij verwacht steun te krijgen van het CDA. Fractieleider Heerma zei onlangs ook dat hij voor noodwetgeving is als er voor december geen oplossing is.

Niet meer op de pof leven

Ook het kabinet heeft aangekondigd deze week met maatregelen te komen voor de stikstofcrisis, maar Wilders noemt die maatregelen "paniekvoetbal". "Doe je best om er voor te zorgen dat we niet nu in paniek allemaal maatregelen nemen waar heel Nederland last van krijgt", waarschuwt hij.

Het kabinet laat in een reactie weten dat het goed is dat alle partijen meedenken over een oplossing van de stikstofproblematiek, maar dat de Raad van State duidelijk heeft gezegd dat we niet meer op de pof mogen leven als het gaat om het nemen van maatregelen om de uitstoot van stikstof te reduceren.

Met het oog op die uitspraak betwijfelt een woordvoerder van minister Schouten van Landbouw of Wilders' voorstel juridisch haalbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl