ANP

De nieuwbouw van woningen dreigt door de stikstofcrisis nog verder terug te lopen dan al werd gevreesd. Duidelijk was al dat veel projecten sinds de uitspraak van de Raad van State en de stikstofcrisis stilliggen. Uit schattingen van het departement voor Milieu en Wonen blijkt nu dat er bijna veertig procent minder woningen gebouwd dreigen te worden dan gepland.

Kabinet, provincies, gemeenten en alle bij de woningbouw betrokken organisaties spraken in de Nationale woonagenda af dat er 75.000 woningen per jaar bij zouden komen om aan de woningnood tegemoet te komen.

Dit jaar en volgend jaar komt het aantal woningen waar een vergunning voor kan worden verleend neer op 47.000, schrijft minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen aan de Tweede Kamer.

Pas in 2024 komt het jaarlijkse doel van 75.000 in zicht. Tot die tijd verwacht het kabinet "een flinke dip".

Alle hens aan dek

De minister schrijft dat het kabinet alles op alles zal zetten om de prognoses geen werkelijkheid te laten worden. De coalitie buigt zich al weken over maatregelen om de vastgelopen bouw weer uit het slop te trekken. Als mogelijke oplossingen op de korte termijn zijn onder meer lagere snelheden op wegen en ander diervoer in beeld.

Voor de langere termijn wordt ook aan het vrijwillig uitkopen van boeren gedacht.

Vorige week maakte het kabinet al bekend een half miljard euro extra beschikbaar te stellen om de problemen aan te pakken. Premier Rutte zei toen dat het "alle hens aan dek is".

Volgende week wordt meer duidelijkheid verwacht over de maatregelen op korte termijn.

Nieuwsuur volgde Rutte bij een tour langs verschillende betrokkenen in de stikstofcrisis. Een reportage met toelichting van politiek verslaggever Arjan Noorlander:

Premier Rutte 'on tour' voor stikstofmaatregelen

STER reclame