Pro Shots
NOS VoetbalAangepast

AZ wijkt voor Europees duel uit naar Enschede; vrees voor rellen in Den Haag

AZ speelt zijn komende thuiswedstrijd in de Europa League in Enschede. De Alkmaarders hopen in de play-offs tegen FC Antwerp een plek in de groepsfase van het toernooi veilig te stellen.

Het stadion van de Alkmaarders is gesloten, omdat de dakconstructie niet veilig is. Afgelopen zaterdag kwam een deel van het dak naar beneden. Eerder besloot AZ voor de wedstrijden tegen Marioepol van afgelopen donderdag (4-0) en de competitiewedstrijd tegen FC Groningen (morgen) uit te wijken naar Den Haag.

Niet welkom

Maar voor de wedstrijd tegen FC Antwerp kan AZ niet in Den Haag terecht. De Haagse burgemeester Krikke wijst erop dat de fans van FC Antwerp rivalen zijn van die van Club Brugge. En supporters van Brugge zijn weer bevriend met die van ADO Den Haag. Dit zou tot confrontaties kunnen leiden. "De gemeente helpt graag een club in nood, waar mogelijk. In dit geval is dat niet mogelijk", aldus burgemeester Krikke tegen Omroep West.

Op Twitter schrijft de gemeente Den Haag dat de animositeit tussen de supportersgroepen van FC Antwerp en Club Brugge eerder tot problemen leidde. "Die rivaliteit gaf twee jaar geleden aanleiding tot een gewelddadig treffen tussen de supporters in België. Dat maakt het een beladen wedstrijd waar een flinke politie-inzet voor nodig is." Om die reden wordt de wedstrijd tegen FC Antwerp ver van Den Haag en België in Enschede gespeeld.

ANP
Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ in Alkmaar

Thuiswedstrijden

Het is nog niet bekend wanneer AZ weer in het eigen stadion kan spelen, maar verwacht wordt dat dat nog geruime tijd gaat duren. Na de wedstrijd tegen Antwerp staan er voorlopig geen thuiswedstrijden van de Alkmaarders op het programma. Begin september liggen de competities stil vanwege interlands.

Op 14 september staat voor AZ de thuiswedstrijd tegen Sparta op het programma. De KNVB gaf in eerste instantie aan geen heil te zien in het plan om thuis- en uitwedstrijden van AZ om te draaien zolang het stadion niet bespeelbaar is.

Het toeval wil dat Antwerp ook niet in het eigen stadion tegen AZ kan spelen, omdat het Bosuilstadion wordt verbouwd. AZ speelt op 22 augustus in Enschede, op 29 augustus is de return in Brussel, in het Koning Boudewijnstadion.

Advertentie via Ster.nl