NOS NieuwsAangepast

Gemeente Alkmaar sluit stadion AZ per direct, nieuwe breuken gevonden

De gemeente Alkmaar heeft AZ formeel laten weten dat het AFAS-stadion niet meer gebruikt mag worden. Het stadion is per direct gesloten. Loco-burgemeester Dijkman zegt dat de gemeente het pas weer zal vrijgeven als er honderd procent zekerheid is dat het veilig is.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet vandaag weten dat er in het dak van het AZ-stadion nog twee breuken en twee verdachte plekken zijn gevonden. De OVV waarschuwt daarvoor in een tussenrapport. De plekken en breuken zijn verspreid door het stadion gevonden.

Volgens de Onderzoeksraad kunnen die breuken en vermoedelijke scheuren leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak. "Ze vormen daarmee een acuut risico", zegt de OVV.

Afgelopen zaterdag stortte een deel van het dak van het stadion van de voetbalclub uit Alkmaar in. Uit het verkennend onderzoek blijkt dat dat is veroorzaakt door falende lasverbindingen.

Formele waarschuwing

De Onderzoeksraad heeft een formele tussentijdse waarschuwing naar de gemeenteraad van Alkmaar en naar AZ gestuurd. De voetbalclub moet de stabiliteit en sterkte van de constructie controleren en waar nodig maatregelen treffen.

Loco-burgemeester Dijkman wil niet zeggen hoelang het naar verwachting duurt voor het dak hersteld is en er weer gevoetbald kan worden. Dat hangt volgens hem ook af van de onderzoeken en second opinions die er komen. "Ik denk dat het onderzoek zich veel breder gaat richten dan alleen op het dak." De loco-burgemeester denkt dat de hele staalconstructie bekeken zal worden.

Onderzoek

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV doet momenteel onderzoek naar het instorten van het dak. Onderdeel van dat onderzoek is het in detail inspecteren van de lasverbindingen in de gehele kapconstructie, zegt AZ in een verklaring. De tussenrapportage wordt eind augustus verwacht.

Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek wordt een herstelplan opgesteld, aldus de voetbalclub. "AZ neemt dit zeer serieus op. Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. Dit geldt overigens niet voor de ruimtes in het hoofdgebouw."

AZ zegt dat de consequenties voor het wedstrijdschema op korte termijn in kaart worden gebracht. Komende zondag speelt de club een thuiswedstrijd in het stadion van ADO Den Haag, tegen FC Groningen.

De Onderzoeksraad trof tijdens het onderzoek onder meer deze breuklijn aan in het stadion:

Een breuklijn in het stadion van AZ

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl