NOS NieuwsAangepast

Onduidelijk waar AZ thuis moet spelen terwijl schade wordt bepaald

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de instorting van een deel van het dak van het AZ-stadion zullen zijn voor de thuiswedstrijden van de club. Donderdag zou AZ thuis in de derde ronde van de Europa League spelen tegen FC Marioepol, maar dan is het AFAS-stadion in Alkmaar sowieso nog niet veilig. Vandaag overleggen alle betrokken instanties over de thuisduels.

Directeur Robert Eenhoorn sprak gisteren van "een groot probleem". "Ik wil niet op zaken vooruitlopen, maar er kan hier pas weer gevoetbald worden als de situatie volledig veilig is en daar is op dit moment natuurlijk geen sprake van", zei hij toen. "Er wordt zo snel mogelijk duidelijk waar de komende thuisduels gespeeld worden", schrijft AZ vandaag op Twitter.

Bekijk hier de ravage in het stadion:

Bekijk hier de ravage in het AZ-stadion

Morgen speelt Jong AZ thuis tegen Telstar. Die wedstrijd wordt verplaatst naar het trainingscomplex van de club, in Wijdewormer. Er komt extra politiebeveiliging omdat het om een risicoduel gaat.

Voor de thuiswedstrijden van AZ tegen Marioepol (donderdag) en FC Groningen (volgende week zondag) wordt een alternatieve locatie gezocht. Als alternatief voor het AFAS-stadion werd de Arena genoemd, in Amsterdam, maar dat is geen optie gebleken. Andere locaties die voor de hand liggen, zijn de stadions van FC Utrecht en Heerenveen. Die hebben beide natuurgras.

Trainer Arne Slot zegt dat de directie van AZ op de achtergrond ontzettend druk bezig is met het regelen van een nieuwe locatie:

Trainer Slot over AZ-stadion: 'Niemand weet nog waar we gaan spelen'

Veel onduidelijk

"Er zijn nog zoveel vraagtekens. Ook AZ en directeur Robert Eenhoorn weten het nog niet", zegt NOS-voetbalcommentator Andy Houtkamp op NPO Radio 1. "Hij zal vanmiddag zeker contact hebben met de KNVB en UEFA." Hoe beide voetbalbonden de situatie op dit moment inschatten, is nog niet bekend.

Morgen begint de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verkennend onderzoek naar de instorting. Aan de hand daarvan wordt besloten of een volledig onderzoek wordt ingesteld door de OVV.

Kamerdebat

AZ speelt vandaag uit tegen RKC Waalwijk. In verband met het ingestorte dak zijn de supportersbussen voor die wedstrijd vanaf een andere locatie vertrokken.

De VVD wil in de Tweede Kamer in debat over het ingestorte dak, meldt NH Nieuws. Kamerlid Daniel Koerhuis wil bespreken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. "Er hadden tientallen doden kunnen vallen. Ik ben erg geschrokken. Het is een relatief nieuw stadion", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl