David Coulthard en Max Verstappen ANP

Max Verstappen ging na de Mexicaanse grand prix wereldwijd over de tong. Het was een tumultueus weekend. De snelste tijd in de kwalificatie, maar vervolgens iets té stoere praatjes in de persconferentie en een gridstraf wegens negeren van gele vlaggen na de crash van Bottas. Ook de race mislukte: tikjes met beide Mercedessen en een lekke band hielpen Verstappens race om zeep.

Kritiek

Internationaal is de kritiek op Verstappen niet mals. Vooral het provoceren van de wedstrijdleiding, met zijn opmerking "we hoeven het hier niet over de veiligheid te hebben. We zijn F1-coureurs, we weten wat we doen", wordt hem zwaar aangerekend. Maar het is opportunisme troef: als Verstappen in Amerika zijn derde race van dit seizoen wint zal alle kritiek verstommen. Al dan niet tijdelijk.

Een van de F1-insiders die de Nederlander vaak verdedigt is tv-analist David Coulthard. De Schot heeft een warme band met Verstappens renstal. Hij reed van 2005 tot en met 2008 zelf voor Red Bull Racing en verzorgt nog steeds shows met oude 'Bulls'. Coulthard volgt de verrichtingen van Verstappen van binnenuit op de voet, maar ook hij steekt kritiek niet onder stoelen of banken.

"Soms heb je van die weekends. Dan stapelen tegenvallers, foutjes en incidenten zich op", zegt Coulthard over Verstappens Mexicodip.

Zelfvertrouwen

"Het is te makkelijk om iemand af te serveren als het even niet loopt. Max is nu eenmaal een coureur die reacties oproept of uitlokt. Altijd en overal. Hij barst van het zelfvertrouwen en dat kan je soms ook in je staart bijten. Natuurlijk zit het sinds de Belgische grand prix tegen, maar als hij de draad oppakt, loopt iedereen weer met hem weg. Max moet gewoon met beide benen op de grond blijven staan."

Max Verstappen en David Coulthard in gesprek met Alain Prost (r) ANP

Ook Coulthard noemt Max' weekend in Mexico verre van vlekkeloos. "Het heeft ook met leeftijd te maken. Misschien wilde hij te graag. Natuurlijk zit hij in zijn vijfde F1-jaar, maar hij is 22. Als je zo jong bent, wil je alles zo snel mogelijk bereiken terwijl je juist geduldig moet zijn. Max heeft nog minstens tien jaar. Dat vergeet hij soms, maar dat is niet vreemd. In de jachtige F1-wereld gaat de snelheid snel met je op de loop."

Coulthard vindt Verstappen een kroonjuweel voor de autosport. "Authentiek en puur. Een echt mens, met emoties en egoïsme. Dat laatste hoort bij topsport. Bij voetbal of golf is het niet anders. Ik ben een blijer mens sinds ik dat egoïsme heb laten varen, maar dat kon pas na mijn F1-carriere. Sinds 2009 ben ik gelukkiger."

Boek

Toeval is het niet dat David Coulthard deze levenslessen serveert. Eerder deze maand verscheen zijn boek "De succesformule". Daarin vertelt hij over zijn circuitervaringen met Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Max Verstappens teambaas Christian Horner, maar de focus ligt elders.

Daniel Ricciardo, Max Verstappen en David Coulthard tijden de Racedag op Zandvoort in mei 2018 Red Bull Content Pool

Het gaat vooral over zaken die Coulthard buiten het circuit leerde: leiderschap, motivatie en strategisch inzicht. "Ik heb een lange reis afgelegd van Twynholm (een klein dorpje in Schotland) naar vijftien seizoenen F1, maar die reis eindigde niet toen ik mijn helm aan de wilgen hing."

"Op mijn veertiende zat ik met mijn vader voor de televisie voor een F1-race met BBC-commentaar van Murray Walker en James Hunt. Toen ik zei dat ik F1-coureur wilde worden, zei mijn pa meteen: dan moet je in Monaco gaan wonen! Misschien duurt zo'n carrière maar tien jaar. Daarna moet je bij de televisie solliciteren. Nou, ik had als puber geen benul, maar het is allemaal uitgekomen. Als je duidelijk weet wat je wil bereiken, is de kans dat het lukt veel groter. Daar gaat mijn boek over."

Relativeren

"Wat ik leerde van teambazen als Frank Williams en Ron Dennis is veel belangrijker dan een verhaal over een racezege in Portugal." De Schot zit er niet mee dat hij nooit de wereldtitel greep. "Een kwestie van relativeren. Ik ben geslaagd in de F1. Er is veel gelukt."

Voor de Nederlandse fans die na vijf seizoenen Verstappen ongeduldig worden, heeft Coulthard nog een oppepper. "Jullie mogen jezelf in de handen knijpen met zo'n talent. Hij is zonder twijfel een van de snelste coureurs ter wereld. Natuurlijk maakt Max nog fouten, zoals vorige week in Mexico. Maar vergeet niet: hij is pas 22. Kun je nagaan hoe goed hij over tien jaar zal zijn. Wees geduldig. Die wereldtitels komen echt wel."

STER reclame