Peter van der Veen tijdens het duel met Paraguay Getty Images

Met maar één doel ging hij als bondscoach met het Nederlands elftal onder 17 jaar naar het WK in Brazilië: wereldkampioen worden. Die missie is niet geslaagd, want Peter van der Veen en zijn jongens strandden in de halve finale tegen Mexico na het nemen van strafschoppen.

Toch kan Oranje het toernooi met een goed gevoel afsluiten, door vanavond de bronzen medaille te veroveren tegen Frankrijk. Daarmee kan Van der Veen met zijn ploeg de beste prestatie ooit evenaren van een Nederlandse jeugdploeg, want ook in in 2005 werd de derde plaats bemachtigd.

Voorafgaand aan de wedstrijd om de derde plek blikt Van der Veen (47) vanuit het spelershotel in hoofdstad Brasilia openhartig en zelfkritisch terug. Over bijzondere momenten dit WK, maar ook over zijn eigen fouten.

Omschrijf dit WK van Oranje eens in één woord.
Na even nadenken: "Verbazingwekkend."

Leg uit.
"Wij hadden nooit verwacht de eerste twee wedstrijden, tegen Japan en Senegal, te verliezen. Al proefde je wel wat gemakzucht in de voorbereiding, tijdens de oefenwedstrijd tegen België. 'We doen het wel even', dat gevoel proefde je. Dat kan niet op een WK, waar iedereen zich top voorbereidt."

Oranje onder 17 loopt WK-finale na penalty's mis Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hoe kan het dan toch dat die mindset meeging naar Brazilië?
"Onervarenheid en jeugdigheid misschien. Die jeugdigheid is er grotendeels uitgegaan tijdens dit toernooi. De spelers zijn volwassener geworden. Ook dat is soms verbazingwekkend, hoe snel dat gaat. Ontzettend mooi om te zien."

In vier weken tijd zijn jongens van 16, 17 jaar volwassener geworden. Is dat niet belangrijker dan wereldkampioen worden?
"Ja, natuurlijk. Dat gaat ze hun hele leven helpen, zegt de opleider in mij. Ik hoop dat zij dat over vijftien jaar ook denken."

Je hebt dit toernooi vaak gezegd dat je na bepaalde momenten in de spiegel hebt gekeken. Van welke fouten heb jij geleerd?
"Ik heb een keer de opstelling naar buiten gebracht en dat ging ten koste van een speler. Dat is mijn fout geweest en daar heb ik spijt van, dat mag je best opschrijven."

Heeft dat lang in jouw hoofd gezeten?
"Ja, daar lag ik wel wakker van. Ik heb m'n excuses aan de speler aangeboden. Na de wedstrijd tegen de Verenigde Staten (die Oranje met 4-0 won, red.) gaf hij mij een boks. Dan weet je dat het weer goed is."

Peter van der Veen met Brian Brobbey (links) en Kenneth Taylor na het gewonnen EK in mei ProShots

"Maar ik heb nog veel meer geleerd. Dat heb ik allemaal opgeschreven in een map, twee A4'tjes vol. Dat houd ik even voor mijzelf."

Wat is jouw droom?
"Dat ik gelukkig ben in wat ik doe."

Kom op. Wat is jouw droom?
Lachend: "Echt, dat ik gelukkig ben in wat ik doe. Ik kijk nooit zo ver vooruit, maar ik heb mij ingeschreven voor de trainerscursus UEFA Pro, het hoogst haalbare. Dan hoop ik aan de slag te gaan bij een mooie club in binnen- of buitenland."

"Ik heb een aparte connectie met Australië, heb daar in mijn eentje met een rugzak rondgetrokken en de mooiste periode van mijn leven gehad. Dat zou ik wel mooi vinden in de toekomst."

Peter van der Veen in 1996 als speler van Dordrecht '90 ProShots

"Verder doe ik gewoon mijn stinkende best. Zo sta ik ook in het leven. Werk altijd hard, heb ik ook gedaan toen ik na m'n voetbalcarrière (Van der Veen speelde bij Dordrecht '90 en Excelsior, red.) op m'n 27ste hovenier werd."

Hovenier? Laat je handen eens zien.
"Die zijn wat beschadigd. Ik ben destijds uit een boom gevallen en bleef hangen in een kippenhok. Hier, kijk. M'n pees is doorgescheurd. Ik moet zeggen, ik mis de tuinen wel hoor. Als ik de parken hier zie, gaat m'n hart open. Dan kijk ik even welke bloemen er staan."

Dat klinkt heel puur. Ben jij ook zo?
"Ja, ik houd van eerlijkheid en duidelijkheid. Ben recht voor zijn raap en hoop ook dat mensen zo met mij omgaan. Dat is Rotterdams. Zeg maar gewoon dat ik een klootzak ben."

Zeggen jouw assistenten dat weleens tegen jou? 'Nu oprotten, klootzak. Ik heb geen zin in je.'
"Zij kunnen dat zeggen tegen mij, zonder dat ik boos word. Dat is de sfeer waarin wij werken. Echt geweldig, ik waardeer de staf enorm."

Bondscoach Van der Veen: 'We willen derde worden'

Wereldkampioen worden was het grote doel. Dat ga je niet halen.
"Nee."

Dat zeg je snel.
"Ja, het is nou eenmaal zo. Wij hadden echt het idee dat het zou kunnen. Teleurstellend dat het niet is gelukt. Maar als je die teleurstelling verwerkt, kun je het belangrijkste zien. En dat is de ontwikkeling van die gasten."

"Ik hoop dat alle spelers hun dromen waarmaken, dat gun ik ze vanuit het diepste van mijn hart. En dat ze later met een fijn gevoel terugdenken aan deze tijd."

Bekijk hieronder de voorlaatste aflevering van Samba da Holanda, over Oranje onder 17 in Brazilië:

STER reclame