Premier Rutte tijdens het debat
NOS NieuwsAangepast

Rutte: vechtende Turken en Koerden in Rotterdam onacceptabel

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer de gebeurtenissen in Rotterdam veroordeeld. Een demonstratie van Koerden tegen de inval door Turkije in Syrië liep daar gisteravond flink uit de hand.

Koerden en Turken kwamen tegenover elkaar te staan en er ontstonden vechtpartijen. De politie hield 23 mensen aan. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, mishandeling, vernieling en belediging.

"In dit land mag je demonstreren, maar dat doen we wel beschaafd", zei Rutte. "Maatschappelijke conflicten moet je oplossen door dialoog, niet door de beelden die we uit Rotterdam hebben gezien. Dat is absoluut onacceptabel."

Volgens Rutte moeten spanningen tussen bevolkingsgroepen in Nederland worden voorkomen. "Het kabinet steunt gemeenten daarbij."

Meer sancties

De Tweede Kamer debatteerde gisteravond juist over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. De Kamer wil economische sancties tegen president Erdogan, maar volgens het kabinet is er in Europees verband voorlopig alleen maar steun voor een wapenembargo. Dat is ook al afgekondigd. Rutte zei dat hij zal proberen in EU-verband nog meer strafmaatregelen tegen Turkije voor elkaar te krijgen.

Advertentie via Ster.nl