In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Tientallen arrestaties rond anti-Turkije-protest Koerden in Rotterdam

De politie heeft tientallen mensen gearresteerd bij een uit de hand gelopen demonstratie van Koerden in Rotterdam tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. De mobiele eenheid greep in tegen protesterende Koerdische en Turkse demonstranten die voor een grimmige sfeer zorgden. Een aantal agenten raakte daarbij gewond, meldt de politie. Eén agent brak zijn pols.

Bekijk hieronder beelden van de sfeer in Rotterdam:

Grimmige sfeer bij protest Koerden in Rotterdam

Tientallen Koerden protesteerden vanaf 19.00 uur met spandoeken aan het Kruisplein en riepen leuzen als "Erdogan, terrorist!". Zij stonden in een vak dat hun door de gemeente was toegewezen voor het protest. Ze willen onder meer een no-flyzone en economische sancties tegen Turkije. Hun protest verliep in eerste instantie rustig, tot de komst van een groep Turkse tegendemonstranten.

RTV Rijnmond meldt dat de Koerdische groep als eerste de confrontatie met de Turken zou hebben gezocht. Daarna ontstonden in het centrum van de stad meerdere vechtpartijen. De politie heeft geweld gebruikt om de betogers van beide kampen tegen te houden. Rond 21.30 was het weer rustig. De demonstranten zijn door de politie naar hun voertuigen begeleid.

De Turken die een tegengeluid lieten horen, staken vuurwerk af en bleven niet in het vak voor tegendemonstranten, meldt RTV Rijnmond. Zij hadden zich vooraf niet aangemeld. Wel hield de politie rekening met hun komst. De demonstratie is beëindigd na overleg met burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Het Openbaar Ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in. Meerdere verdachten zitten nog vast.

Ook in andere steden zijn deze week Koerdische protesten, onder meer in Arnhem en Den Haag. Zaterdag is een grote landelijke demonstratie in Amsterdam.

De Koerden vinden dat Nederland en de Europese Unie zich laten gijzelen door Turkije. Dat land dreigt alle vluchtelingen uit Syrië door te laten naar Europa als de EU sancties oplegt aan Turkije vanwege de inval in Noord-Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl