Çolak bezorgt Turkije eerste WK-goud bij turnen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ibrahim Çolak heeft voor een primeur gezorgd door als eerste Turkse turner een wereldtitel in de wacht te slepen. De 24-jarige specialist won tijdens de WK in Stuttgart goud aan de ringen.

Çolak won in 2015 brons bij de Europese Spelen en in 2018 zilver bij de EK. In 2017 werd hij vijfde in de WK-finale. In Stuttgart had hij zich met de beste score (14,858) voor de finale geplaatst en in die finale deed hij er met 14,933 nog een schepje bovenop.

Drie finalisten hadden een hogere uitgangswaarde, maar Çolaks 8,733 voor de uitvoering was de hoogste score van allemaal. Daamee liet hij onder anderen Eleftherios Petrounias, olympisch kampioen, drievoudig wereldkampioen en viervoudig Europees kampioen, achter zich.

Jonge Filipijn Yulo pakt WK-goud op vloer

Carlos Yulo heeft de wereldtitel op vloer veroverd. De pas 19-jarige turner uit de Filipijnen kreeg voor zijn vlekkeloze oefening 15.300 punten en hield daarmee Artem Dolgopyat (15.200) net achter zich.

Jonge turner Yulo wint WK-goud op vloer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vloerspecialist Dolgopyat uit Israël eindigde als tweede bij de WK van 2017, de EK van 2018 en de EK van 2019. Hij leek in Stuttgart op weg naar zijn eerste grote triomf, ook al omdat Nikita Nagornyj, Artoer Dalalojan en Xiao Ruoteng na de zware meerkamp van vrijdag niet op hun best waren.

Dat gold echter wel voor Yulo, de nummer tien van de meerkampfinale. Vorig jaar won hij al brons achter Dalalojan en Kenzo Shirai, die in Stuttgart ontbrak.

Whitlock weer de beste op voltige

Max Whitlock veroverde voor de derde keer de wereldtitel op voltige. In een spannende en hoogstaande finale hield de Brit met 15,500 punten de Taiwanees Lee Chih-kai (15,433) en de jonge Ier Rhys McClenaghan (15,400) maar net achter zich.

Whitlock voor derde keer wereldkampioen op voltige Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 26-jarige Whitlock veroverde al twee olympische, vier WK- en drie EK-medailles op dit toestel. In 2018 ging het goud bij de EK en de Gemenebestspelen echter naar de zes jaar jongere McClenaghan. Bij de EK greep Whitlock naast een medaille en bij de Gemenebestspelen won hij zilver.

Nu won hij dankzij een uitgangswaarde van 7,0, want de uitvoeringsscores van Lee en McClenaghan waren hoger.

STER reclame