Biles pakt op sprong zeventiende WK-goud Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Turnster Simone Biles heeft haar zeventiende wereldtitel veroverd. De 22-jarige Amerikaanse, die bij de WK in Stuttgart eerder deze week al goud pakte in de landenwedstrijd en op de meerkamp, was ook een klasse apart op sprong.

Biles staat nu op 23 WK-medailles en evenaart daarmee het record van de Wit-Rus Vitali Tsjerbo. Ze heeft zondag nog twee finales (op vloer en balk) de kans om dat record alleen in handen te krijgen.

Haar zeventien gouden WK-medailles zijn al wel een record. De tweede op de ranglijst aller tijden is Tsjerbo met twaalf.

Biles prolongeert wereldtitel

Geen van de zeven medefinalisten kon zaterdag tippen aan de uitvoeringsscores (9,333 en 9,666) die Biles kreeg voor haar sprongen. Haar landgenote Jade Carey won net als in 2017 zilver en de Britse Elissa Downie (twee keer EK-zilver op dit toestel) greep de bronzen plak.

Biles won op sprong al zilver in 2013 en 2014, brons in 2015 en goud in 2018. Bij de Olympische Spelen van 2016 veroverde ze goud, de WK van 2017 sloeg ze over vanwege een sabbatical.

Simone Biles (22): met afstand de beste turnster aller tijden

Op brug eindigde Biles naast het podium. Op dit toestel, dat meer geschikt is voor langere, gracieuze turnsters dan voor kleine springveren als Biles, had ze vorig jaar nog verrast met zilver (nooit eerder won ze een plak op brug), maar een nieuwe stunt zat er niet in.

De titel ging, net als vorig jaar, naar Nina Derwael. De negentienjarige Belgische, die in 2017 en 2018 de Europese titel greep, turnde een prachtige oefening, inclusief haar eigen element, de Derwael.

De uitgangswaarde van haar oefening was even hoog (6,500) als die van Rebecca Downie, de Europees kampioene van 2014 en 2016. Een hogere uitvoeringsscore leverde haar goud op: 15,233 om 15.000. Het brons ging naar de Amerikaanse Sunisa Lee.

Derwael prolongeert wereldtitel op brug Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame