Zwijgzaam liepen de Democraten naar de Senaat ANP
Impeachment

De twee impeachment-aanklachten tegen president Trump zijn op ceremoniële wijze door het Huis van Afgevaardigden overhandigd aan de Senaat. Een kleine groep Democraten liep zwijgzaam vanuit het Huis van Afgevaardigden met de zogeheten articles of impeachment door de hallen van het Capitool naar de Senaat, die verderop in het gebouw zit.

De plechtige wandeling vond plaats onder grote belangstelling van de pers:

Impeachment-aanklachten zwijgzaam naar Senaat gebracht

Later vandaag wordt de Amerikaanse Senaat getransformeerd tot rechtszaal en dan wordt waarschijnlijk de aanklacht officieel voorgelezen.

De documenten waren ondertekend door voorzitter Nancy Pelosi van het Huis. "Deze president moet verantwoording afleggen", zei ze, terwijl ze pennen uitdeelde om het moment te markeren.

De afzettingsprocedure tegen Trump begint waarschijnlijk volgende week dinsdag. De Senaat moet eerst nog besluiten hoe het proces er precies uit gaat zien, of er bijvoorbeeld getuigen worden opgeroepen.

De stemming in het Huis eerder op de dag verliep zoals verwacht bijna geheel volgens de partijlijnen. 228 afgevaardigden stemden voor overhandiging en 193 tegen. Daarmee beschuldigen de Democraten de president officieel van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres.

Trump ontkent stellig en noemde ook ditmaal de afzettingsprocedure een grote hoax. De kans dat hij daadwerkelijk wordt afgezet is klein, want de Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat. Die bepaalt in de rechtbankfase of de president schuldig is en moet dat wel doen met tweederdemeerderheid.

Benieuwd hoe de afzettingsprocedure precies werkt? We zijn inmiddels bij de derde fase aanbeland:

STER reclame