Democraat Jerrold Nadler en achter hem de voorzitter van het Huis en partijgenoot Nancy Pelosi
NOS Nieuws

Trump in impeachmentzaak van twee misdrijven beschuldigd

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dienen in de impeachment-zaak tegen president Trump twee aanklachten tegen hem in: een wegens machtsmisbruik en een voor tegenwerking van het Congres.

Trump is een gevaar voor onze democratie en nationale veiligheid, zei de voorzitter van de justitiecommissie van het Huis, de Democraat Jerrold Nadler. "De komende verkiezingen zijn in gevaar. Dat is waarom we nu in actie moeten komen."

Nadler doelt op de druk die Trump op Oekraïne zou hebben uitgeoefend om een corruptieonderzoek in te stellen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Als Oekraïne zo'n onderzoek niet zou starten zou het militaire steun mislopen die het Amerikaanse Congres al had toegezegd.

Ook zou Trump het onderzoek door het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse Congres, naar deze beschuldigingen hebben tegengewerkt.

Reactie Trump

Trump heeft op Twitter gereageerd. Hij noemt het aanklagen van een president die volgens hem de sterkste economie in de geschiedenis van de VS tot stand heeft gebracht en niets verkeerd heeft gedaan "je reinste Politieke Waanzin".

De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De verwachting is daarom dat het Huis volgende week met de aanklachten zal instemmen.

De zaak gaat daarna naar de Senaat, de andere kamer van het Congres, die als rechtbank zal optreden. In de Senaat hebben de Republikeinen een meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl