Hunter (links) en Joe Biden in 2013
NOS Nieuws

Republikeinen willen zoon Biden en klokkenluider horen in afzettingsprocedure

De Republikeinen willen dat onder anderen de zoon van presidentskandidaat Joe Biden en de anonieme klokkenluider die een klacht indiende tegen president Trump opgeroepen worden voor de openbare verhoren in de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president.

Die verhoren beginnen volgende week. De Republikein Devin Nunes heeft zijn lijst met gewenste getuigen ingediend bij Adam Schiff, de Democraat die de afzettingsprocedure leidt.

Steun Democraten nodig

De Republikeinen stellen dat het niet oproepen van de getuigen leidt tot een "oneerlijk" proces. Daarmee anticiperen ze erop dat Schiff niet alle getuigen zal oproepen, zoals hij al liet doorschemeren in zijn reactie op de ingediende lijst. "Want de procedure mag niet hetzelfde schijnonderzoek worden waarmee de president Oekraïne onder druk heeft gezet voor persoonlijk gewin."

Ook wil Schiff niet dat de klokkenluider geïntimideerd kan worden. De Republikeinen hebben een meerderheid nodig om de getuigen op te roepen en die is alleen mogelijk met steun van Democraten. Zodoende is de kans klein dat bijvoorbeeld Bidens zoon Hunter opgeroepen zal worden.

Quid pro quo

De Democraten besloten de afzettingsprocedure tegen Trump te starten, nadat gebleken was dat hij de Oekraïense president Zelensky in een telefoongesprek onder druk zou hebben gezet Hunter Biden te onderzoeken. Die was tot april bestuurder van Burisma Holdings, het grootste gasbedrijf van Oekraïne. Trump beschuldigt de Bidens ervan corruptieonderzoek naar dat bedrijf te hebben gedwarsboomd.

Om Zelensky te bewegen het onderzoek naar Biden te starten heeft Trump volgens de klokkenluider onder meer 400 miljoen dollar aan militaire steun aan Oekraïne bevroren, wat neerkomt op wat juridisch 'quid pro quo' heet (voor wat hoort wat). Mogelijk is Joe Biden de tegenstander van Trump bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Trump spreekt op Twitter opnieuw van een "heksenjacht" en verkondigt dat hij ook nog graag de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Pelosi, Adam Schiff zelf, een andere klokkenluider en Joe Biden zelf in de getuigenbanken ziet.

Verder liet hij tijdens een bezoek aan Alabama tegenover journalisten weten dat hij mogelijk dinsdag de transcriptie van een ander "heel belangrijk" telefoongesprek met Zelensky zal vrijgeven. Mogelijk gaat het om een telefoontje uit april dit jaar, drie maanden voor het gesprek dat is gemeld door de klokkenluider, en dat aanleiding was voor de afzettingsprocedure.

Zo verloopt de afzettingsprocedure tegen Trump:

  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS / Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl