De donatiepagina van Trump
NOS Nieuws

De lucratieve kant van de impeachmentprocedure

  • Lot Buis

    Bureau Washington

  • Lot Buis

    Bureau Washington

De recent aangekondigde impeachmentprocedure blijkt een goudmijn voor zowel president Trump als de Democraten. De campagneteams proberen donaties binnen te halen met de politieke verontwaardiging die heerst onder kiezers bij beide partijen.

Afgelopen dinsdag werd door de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi een officiële impeachmentprocedure aangekondigd. Naast risico's biedt die procedure voor zowel de Republikeinse als Democratische partij ook kansen.

Beide partijen hebben sinds de officiële aankondigingen hun achterban gevraagd te doneren aan de partijcampagne. Via zowel sms'jes als e-mails wordt de kiezer duidelijk gemaakt dat hulp hard nodig is. De sms'jes uit het Trump-kamp waren dringend: "Nancy probeert Donald Trump af te zetten om niets! Totale lastercampagne!", gevolgd met een link die doorverwijst naar een donatiepagina.

Ook werden Republikeinen opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Official Impeachment Defense Task Force. Deze groep "bestaat enkel uit president Trumps meest loyale supporters die toegewijd zijn aan het strijden voor de president, zijn herverkiezing en het heroveren van het Huis van Afgevaardigden".

De bedelberichten van Trump

Ook de Democraten kloppen bij hun achterban aan voor bijstand. In eerste instantie werd er minder expliciet aangedrongen op donaties. Sympathisanten werd gevraagd om de partij te helpen door een petitie te tekenen.

Toch kwam ook bij de Democraten geld binnen. De website van ActBlue, het bedrijf dat de meeste Democratische campagnedonaties verwerkt, liet zien dat dinsdag een van de succesvolste dagen voor fondsenwerving is geweest die niet gelinkt waren aan een debat. De donaties liepen op tot 4,6 miljoen dollar.

Bij de aanhangers van oud-vicepresident en Democratisch presidentskandidaat Joe Biden (wiens zoon centraal staat in het Oekraïne-schandaal) kwam later in de week alsnog een bedelbrief binnen. In die mail staat een foto van Biden die toekeek terwijl Donald Trump hem en zijn zoon corrupt noemde tijdens een persmoment bij de Verenigde Naties.

"Stel je eens voor wat Joe Biden op dit moment denkt", was het bijschrift. "Toekijken terwijl Donald Trump bij de Verenigde Naties liegt over jouw familie. Jouw familie."

De bedelberichten van Biden

De partijen zullen al dat geld gebruiken om elkaar zwart te maken bij de kiezers. Deze week trok Trump 10 miljoen dollar uit om een onvervalste attack-ad over Joe Biden te maken. De ongefundeerde beschuldigingen over de vice-president spelen daarin de hoofdrol:

De zoon van de president, Eric Trump, bedankte Nancy Pelosi zelfs voor haar aankondiging van de impeachmentprocedure: hij twitterde dat er binnen 48 uur al meer dan 8,5 miljoen dollar aan donaties is binnengekomen. "Het volk is klaar met jullie nonsens, maar ga door, jullie overhandigen Donald Trump de winst in 2020."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl