Hordeloper Nick Smidt in actie EPA

Jong en onbevangen. Nick Smidt zorgt vandaag voor een Nederlandse primeur bij de start van de wereldkampioenschappen atletiek in Doha.

Niet eerder deed een Nederlandse man op dit mondiale podium mee aan de 400 meter horden. Bij de vrouwen lukte het eerder Gretha Tromp (1991), Ester Goossens (1997) en Marjolein de Jong (2005). "In elk geval de halve finales halen met een goede race", blikt de 22-jarige Drent vol vertrouwen vooruit naar zijn WK-debuut.

Smidt liep dit jaar bij een juniorenprogramma rond de Diamond League in Zürich 49,28 seconden, 0,02 onder de WK-limiet van de Atletiekunie. Eerder was hij al tot 49,31 gekomen, net erboven.

Verrast dat hij zich heeft gekwalificeerd, is hij eigenlijk niet. "We klokken vaak tijden in de trainingen. Ik wist dat als ik 49,5 zou noteren de WK-limiet tot de mogelijkheden zou behoren."

Smidt veroverde half juli bij de EK onder 23 jaar zilver in 49,49 seconden. "Dat was de bevestiging dat de limiet mogelijk was. Het is uiteindelijk ook gelukt. En het maakt wel wat uit, zo'n limiet. Anders was mijn seizoen al wekenlang voorbij geweest."

Ranglijst

Wie naar de Nederlandse ranglijst aller tijden kijkt, ziet de naam van Smidt inmiddels op de derde plaats staan. Alleen Harry Schulting en Thomas Kortbeek zijn ooit sneller geweest dan de Assenaar.

Dat zijn ook de enige Nederlanders die onder de grens van 49 seconden doken, maar met hun verrichtingen nooit kwalificatie voor de WK atletiek (die sinds 1983 worden gehouden) afdwongen.

Schulting heeft het Nederlands record in handen met 48,44 seconden. Dat liep hij op de Universiade van 1979 (!) in Mexico City. Op hoogte dus. Hij vierde onlangs zijn veertigjarig jubileum als recordhouder. Met een goed glas port en de woorden: "Dat ze het er maar snel van aflopen...."

Natuurlijk kent Smidt het record. Hij hoopt Schulting ooit op te volgen. "Dan moet ik nog wel even acht tienden sneller", zegt hij opgewekt. "Eerst maar eens zorgen dat ik onder de 49 seconden loop."

Schulting met een glimlach: "Dan mag hij meteen lid worden van de club van 48. Die kan wel wat nieuwe leden gebruiken."

Geheimen

Makkelijk gaat het niet worden. De 400 meter horden is een discipline vol met geheimen. Stabiliteit, coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen. Kortom, er komt nog wel iets bij kijken om een goede race af te leveren.

En de spoeling op de 400 meter horden in Nederland is dun, geeft Smidt toe. Hij moet de concurrentie vooral in het buitenland opzoeken. "Ik moet steeds verder weg voor goede wedstrijden met veel concurrentie. Gelukkig kom ik wel steeds makkelijker bij internationale wedstrijden binnen", zegt de atleet.

Het volgende doel staat voor Smidt al vast: onder de 49 seconden lopen. Dan komen de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar ook in beeld. De kwalificatie-eis voor Japan is 48,90.

Atleet Nick Smidt EPA

"Ik had voor dit jaar vijf doelen: kwalificatie voor de EK onder de 23 jaar, een medaille op de EK onder 23 jaar, meedoen aan het Europees teamkampioenschap, Nederlands kampioen worden en me plaatsen voor de WK in Doha. Ik heb alle doelen gehaald. Tokio is een nieuwe uitdaging."

Finaleplaats

Een finaleplaats in Doha wordt voor het talent een moeilijk verhaal. Met zijn 36ste plaats op de wereldranglijst dit seizoen - bijna 2,5 seconde achter ranglijstaanvoerder Karsten Warholm - is de topacht nog ver weg.

"Lastig, maar als ik stappen blijf maken en de focus kan vasthouden, moeten de Spelen in Tokio straks lukken. Daarnaast: ik ben nog jong. Mijn lichaam wordt de komende jaren nog sterker. En mijn uitdagingen zijn helder."

STER reclame