NOS Sport

Volwassen geworden Hassan gaat voor twee wereldtitels in Doha

In topvorm verkerende Hassan: 'Twee keer WK-goud zou mooi zijn'

De koningin van de middenafstand is ze dit seizoen. Sifan Hassan maakte de afgelopen maanden zoveel indruk in sterk bezette baanwedstrijden, dat de atlete bij de wereldkampioenschappen atletiek in Doha twee gouden medailles op haar wensenlijst heeft gezet.

De missie van de geboren Ethiopische, sinds 2013 uitkomend voor Nederland, start zaterdagavond met de 10.000 meter. Daarna volgt de 1.500 of 5.000 meter. Die keuze maakt ze na de 10.000 meter, de afstand die ze zelf als vreselijk saai omschrijft.

Sankt Moritz

Hassan bereidt zich in Sankt Moritz voor op de WK. De Zwitserse plaats op 1.800 meter hoogte is al eerder haar uitvalbasis voor grote evenementen geweest. De 26-jarige atlete voelt zich er thuis.

Haar appartement ligt zo'n beetje naast de atletiekbaan, er is een fraai krachthonk, ze kan er wandelen, winkelen en chillen. De rust en de fraaie omgeving doen de rest. "Het is mooi hier, we doen het rustig aan."

Met we bedoelt ze ook haar coach Tim Rowberry. Die moet haar op weg naar Doha rustig zien te houden. "Atleten in vorm willen altijd pushen, blijven gaan. Het fysieke werk is echter al gedaan in de afgelopen maanden. Het is nu een kwestie van finetuning, de juiste afstelling vinden", zegt de Amerikaan.

Amerika

Hassan maakte na de Spelen van Rio de Janeiro in 2016, die ze tot haar grote teleurstelling zonder medaille afsloot, de overstap naar het Nike Oregon Project van oud-topatleet Alberto Salazar. Onder hem richt ze zich meer en meer op de langere afstanden. Rowberry werkt ook voor de groep die in Portland traint.

"Sifan moet hier vooral niet te hard van stapel lopen. Dat is vaak een valkuil bij atleten die in topvorm verkeren. Als ze in vorm zijn, willen ze blijven pushen", meent Rowberry.

Hassan weet maar al te goed wat haar coach bedoelt. "Vroeger was ik heel streng voor mezelf. Ik trainde echt hard tot de laatste dag voor een evenement en dan had ik stress. Ik heb dit keer veel minder getraind. Dat heb ik wel geleerd. Als ik rustig blijf, loop ik beter."

Sifan Hassan liep in juli een wereldrecord op de mijl

Ze liep dit seizoen geweldige wedstrijden. Op de 1.500 meter voert ze met de in Monaco gelopen 3.55,30 de wereldranglijst aan. Op de 5.000 meter bezet ze de derde plaats (14.22,12) en op de 10.000 meter de negentiende plaats. Tussendoor liep ze nog een wereldrecord op de mijl.

De 10.000 meter vindt ze echter geen pretje. "Ik ben er bang voor geweest, het zijn zoveel rondjes. Lichamelijk is de afstand geen probleem, ik doe ook lange duurlopen. Ik kom echter van de 800 en 1.500 meter en dan is de 10.000 meter wel erg lang. En vooral saai."

Volwassener

In Sankt Moritz heeft Hassan zichzelf nog eenmaal getest op de 10.000 meter. Die race verliep meer dan voorspoedig. Ze was sneller dan ooit tevoren. "Ik heb dit seizoen alleen een wedstrijd over 10.000 meter in Stanford gelopen. Ik moet geconcentreerd blijven, 25 ronden lang. Ik weet wat ik kan. Ik voel ook geen druk. Ik moet niet denken, maar doen. Ik ben volwassener geworden."

Mentaal en tactisch heeft ze volgens Rowbury flinke stappen gemaakt. "Ze heeft veel meer zelfvertrouwen dan vroeger. Het wordt een interessante race. Daarna moeten we kijken hoe ze zich voelt. Afhankelijk daarvan maken we een keuze voor de tweede afstand."

  • ANP
    Brons voor Sifan Hassan (r) bij de WK in Peking in 2015
  • EPA
    Brons voor Sifan Hassan (r) op de WK in 2017

De 1.500 en 5.000 meter zijn in Doha niet te combineren. De series van beide nummers zijn kort na elkaar op woensdag 2 oktober, de finales direct na elkaar op zaterdag 5 oktober. Hassan vindt het lastig. Kijkend naar haar optredens dit seizoen, heeft ze zelf een voorkeur voor de 1.500 meter. Haar 'baas' Alberto Salazar ziet haar liever op de 5.000 meter.

Hassan was in het verleden geen meester in tactische races. In 2015 veroverde ze brons op de WK in Peking op de 1.500 meter. Twee jaar later in Londen was er brons op de 5.000 meter. In beide gevallen had er wellicht iets meer in gezeten.

Op de Spelen in Rio kwam ze niet verder dan de vijfde plaats op de 1.500 meter. Europese titels veroverde ze wel (in 2014 op de 1.500 meter en in 2018 op de 5.000 meter).

Beslissing

Nu moet mondiaal een triomftocht volgen. "Ik moet nog met Salazar praten. Hij beslist straks met mij over welke afstand ik nog ga doen. Veel zal afhangen van hoeveel energie ik overheb en hoe snel ik herstel."

Rowberry: "We hebben het er al vaak over gehad. De ene dag wil ze de tien kilometer combineren met de 1.500 meter, een dag later heeft ze het weer over de combi met de 5.000 meter. Maar ze is in bloedvorm. Op elke afstand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl