. ANP/NOS
EK voetbal

"Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen." Deze gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff gaat ook dit EK voetbal weer op. Daar kunnen Oostenrijk en Spanje, die het de Italianen knap lastig maakten in de knock-outfase, over meepraten.

Vanavond (21.00 uur) staan de Italianen voor de vierde keer in de finale van het EK. In 1968 werd de titel gepakt, in 2000 en 2012 ging de eindstrijd verloren. Hoe het tegen Engeland ook afloopt, het EK heeft nieuwe (en oude) Italiaanse helden opgeleverd.

Vier kenners en liefhebbers van Italië en het Italiaanse voetbal kiezen hun favoriete speler uit de huidige selectie.

David Endt, sportjournalist en een leven lang Italië-supporter:

"De eerste naam die bij me opkomt is die van bondscoach Roberto Mancini. Hij speelt niet, maar is de belangrijkste speler in het hele spel. Je ziet dat hij binnen dat team meer is dan alleen de trainer. Je ziet in hem ook nog de begaafde voetballer van toen."

"Het is echt moeilijk om een keuze voor één speler te maken. Dit Italië is namelijk een prachtig mozaïek. Niet gevormd door de meest zeldzame edelstenen, maar als geheel wel een kunstwerk van ongekende schoonheid. Ik kan Jorginho noemen, met zijn magistrale penalty. Of Giorgio Chiellini, over wie je een opera kunt maken op basis van dit toernooi. Leonardo Spinazzola, mogen we ook zeker niet vergeten."

Nicolò Barella viert zijn treffer tegen België AFP

"Maar als ik écht moet kiezen, dan kies ik Nicolò Barella. Een jongen waarmee je je gemakkelijk kunt laten vereenzelvigen. Hij is dynamisch en bruisend, 'spumante' zeggen ze in Italië. Barella zorgt voor aanvallende impulsen en maakt ook defensieve meters. Een jonge speler, die nooit opgeeft en de motor blijft aantrekken. Hij is mijn favoriet."

Renate Verhoofstad, journalist en oud-correspondent Italië:

"Ik ga voor Giorgio Chiellini. Ik heb een tijd in Italië gewoond en de meeste spelers uit die tijd zijn inmiddels gestopt. Chiellini ziet eruit alsof hij 55 is, maar doet nog steeds mee. Hij staat symbool voor wat het Italiaanse voetbal behelst: de enorme passie. Hij begrijpt wat er voor nodig is om te winnen, dat je daar heel ver in moet gaan en hij is bereid om ook op een lelijke manier te winnen."

"Chiellini was ooit ook een jongen met haar, een Romeinse God met een gehaakte neus. Ik heb hem ontmoet toen hij als model werd gepresenteerd door Dirk Bikkembergs. Hij is jarenlang neergezet als een Italiaanse sloper, maar het is een hele lieve, slimme en interessante jongen. Hoogopgeleid ook, hij heeft tijdens zijn carrière economie gestudeerd. Als voetballer kent hij zijn beperkingen, maar daar voegt hij zich naar."

Giorgio Chiellini (r) AFP

"De jonge spelers klampen zich aan hem vast, hij is de 'padre di famiglia' van de groep. In die rol is hij enorm gegroeid. Hij zorgt voor het besef dat het pas klaar is als die beker mee teruggaat. Want daar gaat het uiteindelijk om. Je mag wel een keertje in schoonheid sterven, maar niet te vaak als het aan Italianen ligt. Hadden wij Nederlanders maar een klein beetje Chiellini in ons dna."

Emile Schelvis, al decennia commentator Italiaans voetbal:

"Ik kies voor Manuel Locatelli als favoriet. Mooi, sierlijk en een goeie kop. Het prototype van de moderne middenvelder. Het verbaast me dat Mancini de voorkeur geeft aan Marco Verratti, want ik vind Locatelli met zijn diepgang en scorend vermogen nog beter passen bij dit team. Zeker na de eerste twee wedstrijden. Verratti was nog niet inzetbaar en Locatelli leverde twee glansoptredens af. Maar de hiërarchische waarden blijken voor Mancini belangrijker te zijn dan het talent."

"Locatelli heeft een zaakwaarnemer die in het belang van de speler denkt. Drie jaar geleden kozen ze voor een opvallende transfer. Locatelli zat in de jeugdopleiding van AC Milan, werd wel gezien als groot talent, maar hij verzoop daar door de ongelofelijk slechte leiding. Hij besloot daarom om naar Sassuolo te gaan, een club die bekend staat vanwege het goede voetbal."

Manuel Locatelli AFP

"Hij manifesteerde zich daar op een goede manier, onder meer door een schitterende goal tegen Juventus. Sassuolo had bij Milan een optie tot koop bedongen, waardoor ze hem voor slechts 12 miljoen konden vastleggen. Daar gaan ze deze zomer flink op cashen."

"Paris Saint-Germain trekt aan hem, maar de verwachting is dat hij naar Juventus gaat. Bij Milan zullen ze zich achter de oren krabben dat ze deze jongen zo goedkoop hebben laten gaan."

Mustafa Marghadi, voormalig NOS-correspondent Italië:

"Ik ga honderd procent voor Lorenzo Insigne. Italië is geen team met absolute supersterren. Je kunt dan al snel uitkomen bij de grootste namen zoals Donnarumma, Bonucci of Chiellini, maar Insigne is eigenlijk altijd een ondergeschoven kindje geweest. Zeker bij het grote publiek."

"Het is zo'n ongelofelijk sierlijke speler, het ziet er allemaal zo soepel uit bij hem. Zijn balaannames en lichaamsschijnbewegingen, ze zien er prachtig uit en met zo veel souplesse. Daarbij is hij ook nog supereffectief. Want iedereen had het, en terecht hoor, over Spinazzola. Maar wie creëerde de ruimte waar hij in kon lopen? Juist, Insigne. Hij is dienstbaar, maar maakte zelf ook twee goals dit EK."

Lorenzo Insigne AFP

"Insigne is misschien geen topscorer, maar hij draagt enorm veel bij aan het team. En de goals die hij maakt, zien er vaak uit zoals die tegen België. Naar binnen trekken en dan de bal veel meer krul meegeven dan andere spelers kunnen. Ik kan daar ernstig van genieten. Insigne is misschien wel de mooiste speler van allemaal."

STER reclame