NOS Voetbal

Engelse media lyrisch na plek in EK-finale, trots en teleurstelling in Denemarken

Na het bereiken van de eerste EK-finale in 55 jaar heerst in de Engelse media vooral extreme blijdschap, een dag na de 2-1 overwinning op Denemarken. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate versloeg Denemarken in de verlenging.

Het is vooral Harry Kane die de voorpagina's van de kranten siert: hij maakte het winnende doelpunt uit een omstreden strafschop die werd gegeven door scheidsrechter Danny Makkelie. Makkelie legde de bal op de stip, nadat Raheem Sterling licht was aangetikt. Videoscheidsrechter Pol van Boekel ging mee in de beslissing.

Bekijk hieronder het moment waarop Danny Makkelie besluit een strafschop te geven.

Kane mist penalty, maar schiet in rebound alsnog raak in verlenging: 2-1

Vooral het historische aspect - Engeland staat voor het eerst in 55 jaar in de finale van een groot toernooi en zelfs voor het eerst in een EK-finale - wordt aangehaald door de Engelse kranten. "Engeland droomt, nu wacht de eerste finale sinds 1966" kopt The Guardian en "De geschiedenisschrijvers", noteert The Independent.

De Daily Mail haakt in op de tragedies die het Engelse voetbalteam kende in het verleden. "Vier verloren halve finales met verlenging en de vijfde werd eindelijk gewonnen. De spelers en technische staf stonden arm in arm te zingen." The Sun schrijft: 'We have Dane it!', verwijzend naar tegenstander Denemarken.

Ook oud-voetballer en BBC-analist Gary Lineker kon zijn ogen niet geloven. "Het zat er al zo lang aan te komen en eindelijk is het gebeurd. Ik twijfelde of ik dit ooit nog zou meemaken in mijn leven. Het lijkt erop dat we voor de verandering eens wat geluk hebben. Dat heb je nodig om het toernooi te winnen."

De omstreden strafschop krijgt in de Engelse media niet veel aandacht, in Schotland gebeurt dat wel. Volgens Schotse media was de toegekende penalty onterecht. "Engeland duikt naar de finale" en "ze denken dat het vallemaal over is" staat op de voorpagina van Metro.

Ook Deense media lovend

Niet alleen in Engeland overheerst trots, ook de Deense media zijn lovend, ondanks het verlies. "Het is een fantastische EK-reis geweest", schrijft de krant BT. "Het woord 'magie' wordt vaak gebruikt bij dit team. En terecht, want het was betoverend om dit te volgen."

De Deense ploeg kende een bizar EK. In het eerste groepsduel, met Finland, kreeg Christian Eriksen een hartstilstand. De middenvelder overleefde de tragedie door snel handelen van zijn teamgenoten en de medische staf. Denemarken verloor met 1-0, ging ook tegen België ten onder in de groepsfase, maar richtte zich daarna op.

Kasper Schmeichel (l), Danny Makkelie en Harry Kane in gesprek

Ekstrabladet schrijft dat "Denemarken is gevallen met eer en waardigheid. Een sensatie lag op de loer. Het feest eindigt hier, maar wat een prestatie hebben onze spelers neergezet."

Over de strafschop wordt weinig gesproken. Ook Berlingske maakt zich er niet druk over, maar looft de reddingen tijdens de wedstrijd van de Deense doelman. "Kasper Schmeichel toonde meermaals aan van wereldklasse te zijn."

Grote fout

Toch is er wel degelijk kritiek op de beslissing van Makkelie. Van oud-doelman (en vader van Kasper) Peter Schmeichel bijvoorbeeld. "De scheidsrechter heeft echt een grote fout gemaakt. Dit is moeilijk te verteren."

Ook de Deense bondscoach Kasper Hjulmand toonde zich na afloop ontevreden over de arbitrage. "Dat dit duel zo wordt beslist, maakt me boos", vertelde hij. "Ik heb de internationale pers gelezen, het was een strafschop die niet toegekend had mogen worden. We zijn erg teleurgesteld."

Hjulmand: 'Op dit moment overheerst de frustratie'

Zelfs de analisten op televisie twijfelden. "Ik denk niet dat het een penalty is", aldus Roy Keane bij ITV. "Dit was erg, erg makkelijk gegeven." Gary Neville: "Als we eerlijk zijn, elk land zou helemaal kapot zijn als je verliest door zo'n strafschop."

Cruciaal

Ook Arsène Wenger, oud-trainer van Arsenal, was kritisch op de arbitrage. "Dit is geen penalty. Ik begrijp niet waarom de videoscheidsrechter niet ingreep. Op zo'n moment is het cruciaal dat de scheidsrechter zeker is van zijn zaak."

Sky Sports vat de penalty van Kane misschien wel het beste samen: "Wat een seconden: de slechtste penalty in zijn carrière, gevolgd door het beste moment voor Engeland in meer dan vijftig jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl