NOS VoetbalAangepast

Van Bronckhorst open voor bondscoachschap, Ten Cate zegt bij voorbaat nee

Van Bronckhorst: 'Ambitie om coach van Oranje te zijn'

Giovanni van Bronckhorst staat open voor het bondscoachschap. De 106-voudig international is naar eigen zeggen nog niet benaderd door de KNVB. "Ik heb wel vaker gezegd dat mijn ambitie ook is om coach van Oranje te zijn", zegt Van Bronckhorst in Studio Europa. "Nu of later of niet, dat weet ik niet."

Of de 46-jarige Van Bronckhorst als eventuele opvolger van Frank de Boer veel gaat veranderen, liet hij niet los. "Als ik bondscoach ben, ga ik dat vertellen. Ik heb genoeg analyses gezien. Daar wil ik het bij laten."

Giovanni van Bronckhorst

Van Bronckhorst nam eind december na bijna een jaar ontslag als coach van Guangzhou R&F om meer meer tijd met zijn familie in Nederland door te brengen. Hij was van 2015 tot 2019 trainer van Feyenoord en werd in 2017 kampioen. Hij veroverde ook twee keer de KNVB-beker en de Johan Cruijff-schaal met de Rotterdamse club.

Ten Cate: 'Hoogma mag bellen, voor excuses'

De naam van Henk ten Cate viel de laatste dagen meer dan regelmatig als het gaat om opvolging van de vertrokken bondscoach Frank de Boer. In menig praatprogramma of landelijke krant werd de trainer gebombardeerd tot voorname kandidaat. Ten Cate zet vandaag echter zelf een streep door die nominatie.

Henk ten Cate

"Ik ben niet beschikbaar. Nico-Jan Hoogma (technisch directeur KNVB, red.) mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen", zegt Ten Cate tegen De Telegraaf.

Volgens Ten Cate heeft toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen hem destijds de toezegging gedaan dat hij bondscoach zou worden. Van Breukelen heeft dat altijd ontkend en stelde Dick Advocaat aan.

Eerder deze week werd duidelijk dat Joachim Löw, Erik ten Hag en Alfred Schreuder niet beschikbaar zijn voor een avontuur in Zeist.

'Veredeld stelletje sterren'

Louis van Gaal wilde eerder deze week niet inhoudelijk reageren op de vraag of hij voor de derde keer bondscoach wilde worden. Zaterdagmiddag vergrootte hij zijn kansen niet. In zijn speech na afloop van de 'uitzwaaitraining' van de Oranje-voetbalsters, die binnenkort naar Tokio afreizen, haalde hij opzichtig uit naar de spelers van het Nederlands elftal.

"Kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren. Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen", hield Van Gaal de voetbalsters voor. "En ik heb altijd onder Sarina gezien dat er een team stond dat voor elkaar door het vuur gaat. Dus zorg ervoor dat je als team met jullie coach naar de Olympische Spelen gaat om daar goud te halen. Veel succes."

Van Gaal was in Zeist om prijzen uit te reiken aan bondscoach Sarina Wiegman en aanvalster Vivianne Miedema. Die had het duo vorig jaar verdiend tijdens het gala van wereldvoetbalbond FIFA.

De 69-jarige oefenmeester, die van 2000 tot en met 2001 en van 2012 tot en met het WK van 2014 bondscoach was, wilde verder geen interviews geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl