Thorgan en Eden (r) Hazard AFP
EK voetbal

Het ging altijd vooral over zijn twee jaar oudere broer Eden. Maar dit EK beleeft Thorgan Hazard zijn grote doorbraak. Met twee belangrijke goals is hij voorlopig van grotere importantie voor de Rode Duivels dan zijn door blessures geplaagde broer.

"Ik ben niet verbaasd dat hij zich zo manifesteert. Hij is nu 28 en eigenlijk op zijn best. Dat bewees hij dit seizoen al bij Dortmund en nu ook bij het Belgische elftal."

Aan het woord is Roel Brouwers. De voormalige verdediger zag Thorgan Hazard in 2014 binnenkomen bij Borussia Mönchengladbach. "Hij is een Franstalige Belg, die een beetje Nederlands spreekt. Een vrolijke, spontane en goedlachse jongen. Hij woonde in zijn Gladbach-periode ook in Nederland. Daardoor hadden wij wel een klik."

Goddelijk stripfiguur

De naam Thorgan is afgeleid van een Belgisch stripfiguur uit de jaren 70, Thorgal. Vader Thierry Hazard, zelf ook ooit profvoetballer, is fan van de fantasy-strip, die gaat over een jongen die wordt opgevoed door Vikings, nadat zijn ruimteschip is gecrasht op aarde.

Met Thor, de Noorse God van donder en bliksem, in zijn naam kan het dan ook geen toeval zijn dat Thorgan beschikt over een vlammend schot. Met een prachtige knal van afstand velde hij het vonnis over Portugal in de achtste finales.

Thorgan Hazard, 'het broertje van', maakt indruk bij de Belgen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de goal tegen Portugal stuurde Brouwers Hazard nog een appje. "Heel af en toe hebben we nog contact. Ik kreeg ook antwoord van hem, ondanks dat hij bedolven zal zijn onder de berichten. Ik hoop dat hij de rest van dit toernooi zo door blijft gaan."

Eden neemt broertje onder vuur

Op zijn schot heeft Thorgan in zijn jeugd veel geoefend. Al had broer Eden in eerste instantie een andere rol voor hem in gedachten. "In de tuin moest ik van Eden altijd in de goal staan. Hij begon dan als een gek ballen op mij af te vuren", liet Thorgan onlangs optekenen in Het Nieuwsblad.

Gelukkig voor Thorgan kwamen er nog twee broertjes bij (Kylian en Ethan) op wie hij zelf ballen kon schieten. Maar het was Eden die al snel naam maakte in de voetbalwereld. Diens carrière schoot via Lille en topclubs Chelsea en Real Madrid als een komeet omhoog.

Thorgan en Eden Hazard vieren feest op Euro 2020 AFP

Thorgan volgde een rustiger traject. Via RC Lens verhuisde hij in het kielzog van zijn broer mee naar Chelsea. Die club verhuurde hem direct aan Zulte Waregem en op Belgische grond kwam het talent van Thorgan volledig tot wasdom.

In het seizoen 2013/2014 groeide hij bij Zulte uit tot Voetballer van het Jaar van de Belgische competitie, waarna hij de overstap naar Borussia Mönchengladbach maakte. "Thorgan verdient meer lof, want het was extra moeilijk voor hem. Het is niet makkelijk constant vergeleken te worden met je broer", sprak Eden destijds.

In het begin speelde hij niet alles, maar langzamerhand werd hij basisspeler.

Roel Brouwers over de ontwikkeling van Thorgan Hazard bij Gladbach

Brouwers: "Hij heeft zich fantastisch ontwikkeld bij Gladbach. Hij werd gehuurd van Chelsea en kwam met de nodige verwachtingen binnen. In het begin speelde hij niet alles, maar langzamerhand werd hij basisspeler. Een jongen met een goede dribbel, die ook kan scoren. Je kon zien dat hij veel talent had."

"Bij België heeft hij wel een andere rol. Hij bestrijkt de hele linkerkant en moet defensief meer doen dan hij bij ons deed. Maar daar heeft hij de fysieke inhoud voor en bovendien komt hij nog steeds voor de goal. Dan doe je het goed", aldus Brouwers.

2015: Roel Brouwers (rechtsboven) met Patrick Herrmann, Thorgan Hazard (m) en Max Kruse (r) ANP

Inmiddels speelt Thorgan bij Borussia Dortmund en dankzij zijn twee goals op het EK zit er nog altijd een stijgende lijn in zijn carrière. Brouwers: "Thorgan is stapje voor stapje omhoog gegaan en wie weet kan hij nog een stap maken na zo'n EK."

En terwijl maar weer eens de vraag is of Eden Hazard vrijdagavond fit genoeg is om aan te treden tegen Italië, kan bondscoach Roberto Martinez sowieso bouwen op Thorgan. Klaar om de schaduw van zijn broer definitief achter zich te laten.

STER reclame