België naar kwartfinales EK na zege op Europees kampioen Portugal

Bekijk de samenvatting van België - Portugal (1-0)

België heeft zich ten koste van Portugal geplaatst voor de kwartfinales van het EK. In Sevilla wonnen de Belgen met 1-0 van de regerend Europees kampioen, dankzij een doelpunt van Thorgan Hazard.

België speelt vrijdag om 21.00 uur in de kwartfinales tegen Italië.

De verwachtingen waren hooggespannen vanwege alle sterren op het veld, maar in de eerste helft viel er in het warme Sevilla weinig te genieten. Vooral de Belgen wisten aanvankelijk weinig gevaar te stichten.

De eerste kans was na zes minuten voor de Portugezen, waar Diogo Jota op aangeven van Renato Sanches in vrije positie een afzwaaier produceerde. Na een klein half uur liet Cristiano Ronaldo zich voor het eerst zien met een vlammende vrije trap, waar keeper Thibaut Courtois de nodige moeite mee had.

De Rode Duivels hielden zich tot dan toe koest. Pas in de 37ste minuut was er iets van reuring in het Portugese strafschopgebied: een verrassend schot met de buitenkant rechts van Thomas Meunier zeilde anderhalve meter naast.

Hazard verrast Patrício

De eerste helft leek af te stevenen op een brilstand, maar drie minuten voor rust was er ineens een geweldige uithaal van Thorgan Hazard. Keeper Rui Patrício werd verrast en de Belgen konden met een voorsprong de kleedkamer opzoeken.

Thorgan Hazard schiet België met geweldig uithaal op voorsprong tegen Portugal

De tweede helft begon met een domper voor België: spelmaker De Bruyne, die voor rust een harde tik op zijn enkel had gekregen van João Palhinha, probeerde het nog even maar kon niet verder. Dries Mertens was zijn vervanger.

Met Bruno Fernandes en João Felix als invallers voerde Portugal de druk op en dat leidde tot kansen. Diogo Jota schoot, na goed voorwerk van aanjager Ronaldo, over en Felix kopte van dichtbij in de armen van Courtois.

Aan de andere kant was er daardoor meer ruimte voor de Belgen en leidde een vlotte aanval via de broers Hazard tot een kans voor Lukaku, wiens schot over ging.

Vlam in de pan

Naarmate de tijd begon te dringen voor Portugal, liepen de gemoederen hoger op. Zo mocht Pepe zich gelukkig prijzen met slechts een gele kaart na een stevige charge op Thorgan Hazard.

Vertonghen kritisch na winst op Portugal: 'Zeker geen beste wedstrijd'

In de slotfase ontsnapten de Rode Duivels een paar keer aan de gelijkmaker. Rúben Dias zag een harde kopbal gepareerd worden door Courtois en een snoeihard afstandsschot van Raphäel Guerreiro kwam onhoudbaar voor de Belgische keeper tegen de paal.

De Belgen, die ook Eden Hazard vlak voor tijd geblesseerd zagen uitvallen, hielden in de spannende slotminuten stand onder de Portugese druk. De Europees kampioen ging strijdend ten onder.