Romelu Lukaku was goed voor twee goals tegen Rusland
NOS Voetbal

EK gaat verder met kwartfinales: kraker België-Italië en nieuwe Zwitserse stunt?

Lost de gouden generatie Belgische voetballers eindelijk zijn belofte in? Lukt het Engeland om, als het de laatste vier haalt, het thuisvoordeel uit te buiten? Of zorgt Denemarken, Zwitserland of een andere outsider voor een daverende verrassing?

Na twee rustdagen gaat de jacht op de Europese titel vanavond verder. In de kwartfinales trappen Zwitserland en Spanje (18.00 uur) als eerste af, gevolgd door België-Italië om 21.00 uur.

Zaterdagavond worden de twee andere halvefinalisten bekend. Die komen uit de wedstrijden Tsjechië-Denemarken (18.00 uur) en Oekraïne-Engeland (21.00 uur).

De kwartfinales

De vorige ronde leverde al veel mooie duels en opvallende resultaten op. Zo vocht Spanje zich na een verlenging langs Kroatië (5-3), schakelde Zwitserland de torenhoge favoriet Frankrijk uit na penalty's en rekende Engeland af met aartsrivaal Duitsland.

Er komt hoe dan ook een nieuwe Europees kampioen, omdat regerend titelhouder Portugal in de achtste finales door België naar huis werd gestuurd. Van de acht overgebleven landen weet de helft al hoe het voelt om de beste van Europa te zijn.

Spanje (1964, 2008, 2012), Italië (1968), Tsjechië (1976, als onderdeel van Tsjecho-Slowakije) en Denemarken (1992) mochten de beker al eens omhooghouden. Voor België, Zwitserland, Engeland en Oekraïne zou het een primeur betekenen.

EK in 2'21: kraker België-Italië en verrassing Zwitserland tegen Spanje

De kwartfinale tussen België en Italië, beiden gezien als kanshebber voor de eindzege, is op voorhand de meest aansprekende wedstrijd. Italië maakte indruk in de groepsfase, maar had het in de achtste finale lastig met Oostenrijk. Pas in de verlenging kregen de Italianen hun buurman op de knieën.

Italië kijkt op basis van de historie met veel vertrouwen uit naar de strijd met België. Van de drie eerdere EK-ontmoetingen verloor Italië er niet één. In 1980 eindigde het onderlinge duel in 0-0 en zowel in 2000 als in 2016 stapte Italië met een 2-0 zege van het veld. België wist in totaal slechts 4 van de 22 ontmoetingen met Italië te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl