NOS Voetbal

Engeland wint eindelijk van Duitsers; na vijftien jaar einde tijdperk Löw

Bekijk de samenvatting van Engeland - Duitsland (2-0)

Engeland heeft zich in een spannend titanengevecht met Duitsland naar een plaats in de kwartfinales van het EK geknokt. De ploeg van Gareth Southgate won de clash der giganten op Wembley met 2-0. Raheem Sterling en Harry Kane zorgden in het laatste kwartier voor een uitzinnige massa voor de doelpunten. Engeland stuit in de kwartfinale zaterdag in Rome op de winnaar van het duel Zweden - Oekraïne. Sinds 1966 had Engeland in een knock-out-fase van een groot titeltoernooi niet meer van Duitsland gewonnen.

Boulevardbladen

De gemoederen liepen vooraf hoog op, met name bij de boulevardbladen in beide landen. Die pookten het vuurtje aardig op. De voetbalgeschiedenis die beide landen met elkaar hebben, nodigde daar ook wel voor uit. De WK-finale van 1966, door Engeland met 4-2 gewonnen door onder meer een dubieuze treffer van Geoff Hurst, werd nog eens dunnetjes overgedaan in de media.

Op het veld viel het allemaal wel mee dinsdagavond, ondanks de hartstochtelijke aanmoedigingen van de voornamelijk (bijna 45.000) Engelsen in het heiligdom Wembley. Het duel onder leiding van de Nederlander Danny Makkelie wilde aanvankelijk maar niet op gang komen. De eerste opwinding ontstond na acht minuten toen Leon Goretzka op weg ging naar het Engelse doel. Declan Rice haalde hem buiten het strafschopgebied neer, maar de vrije trap van Kai Havertz leverde niets op.

De Duitse bondscoach Joachim Löw langs de lijn

Daarna was het wachten. Engeland, met toptalenten Phil Foden, Mason Mount en Jadon Sancho op de bank, stelde in het eerste halfuur doelman Manuel Neuer een keer op de proef. Zijn pegel werd met een katachtige reactie gepareerd door de Duitse sluitpost. Daarna kreeg Timo Werner een uitgelezen kans de score te openen. De spits van Chelsea schoof de bijna door de benen van Jordan Pickford.

Beide teams bleven vooral voorzichtig opereren, maar op slag van rust was er toch nog bijna de 1-0 voor Engeland. Raheem Sterling, de enige die voor Engeland in de groepsfase had gescoord, zette aan voor een rush. Hij verloor de bal, maar die belandde met wat geluk voor de voeten van spits Harry Kane. Voor de vedette van Engeland van de schrik was bekomen, gleed Mats Hummels de bal weg. Typerend voor het moeizame toernooi van de spits.

Frustratie bij Toni Kroos

De tweede helft begon een stuk spectaculairder. Havertz testte Pickford met een heerlijke volley, de doelman kreeg er toch nog een hand tegen. Ook de Engelsen gooiden het tempo flink omhoog. De strijd werd intenser, waarbij Makkelie de met geel rondlopende Duitse verdediger Matthias Ginter spaarde na een forse tackle op Bukayo Saka.

Status quo

Er moest iets gebeuren om de status quo op het veld te doorbreken. Beide bondscoaches grepen gelijktijdig in. Joachim Löw, die na het EK, vertrekt bij Duitsland, haalde Timo Werner van het veld en bracht met Serge Gnabry een frisse aanvaller. Collega Gareth Southgate haalde jonge Saka naar de kant. In zijn plaats kwam publiekslieveling Jack Grealish.

De Engelsen, die nog geen treffer op het EK incasseerden, probeerden Duitsland voorzichtig vast te zetten. De halve Nederlander Robin Gosens kegelde Kieran Trippier neer en ontving geel van Makkelie. Gosens, die een geweldige wedstrijd speelde voor Duitsland in het met 4-2 gewonnen groepsduel met Portugal, kon zich dinsdag weinig onderscheiden. Zijn opkomende activiteiten waren beperkt.

Een kwartier voor het einde werd Engeland gek. Een aanval over veel stations kwam uit bij Luke Shaw aan de linkerkant. Hij schoof de bal hard voor de voeten van de inlopende Sterling, die zijn en Engelands derde treffer op het EK maakte: 1-0. Wembley ontplofte. Gedragen door 45.000 uitzinnige mensen moesten de Engelsen de voorsprong verdedigen.

Grote kans Duitsland

Raheem Sterling, in de buurt van Wembley geboren, hielp de Duitsers bijna in het zadel in hun jacht op de gelijkmaker. Hij leed balverlies, Havertz stuurde Thomas Müller de diepte in. De aanvaller van Bayern München mocht vrij op doelman Pickford af, maar schoof de bal tot afgrijzen van de Duitsers naar het Engelse doel. Het bleek een dure misser.

Kort daarna brak Harry Kane eindelijk de ban voor zichzelf. Bij een counter knikte hij de bal vallend binnen: 2-0. Het betekende na vijftien jaar het afscheid van Joachim Löw bij Duitsland.

De kwartfinales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl