Donyell Malen en Owen Wijndal in 2018 bij Oranje Onder 19 Pro Shots
EK voetbal

Spelen in het Nederlands elftal. Welke voetballende scholier zal daar nou nooit over hebben gedagdroomd? Owen Wijndal en Donyell Malen in ieder geval wel, hardop zelfs. En nog tegen elkaar ook.

De 21-jarige rechtsback van AZ en 22-jarige aanvaller van PSV verdienen hun brood elders, maar kennen elkaar al een jaar of tien. "Ja, bijna tien jaar", bevestigt de in Wieringen geboren Malen. "Ik heb tégen hem en mét hem gevoetbald. Dat brengt ook een soort van vriendschap."

Broekzak

Een band die versterkt werd toen ze op dezelfde school terechtkwamen. "We zaten toevallig bij elkaar in de klas", vertelt Zaankanter Wijndal. "Maar ik kende hem dus al van voetbal. We speelden altijd tegen elkaar. En ik moet eerlijk zeggen: ik had hem eigenlijk altijd wel in mijn broekzak."

Tien jaar samen voetballen heeft Wijndal en Malen vriendschap gebracht

Toen in 2015 de inmiddels bij PSV spelende Malen van Ajax naar Arsenal vertrok, verloren de twee elkaar wat uit het oog. "Ik heb hem toen een tijdje niet gezien", zegt Wijndal. "Alleen bij de nationale elftallen. Maar we hebben wel contact gehouden."

Vanouds

"Nou, hij appte niet heel vaak, hoor...", werpt Malen lachend tegen. "Maar als ik dan bij het Nederlands elftal kwam, was het wel altijd als vanouds. En dat is daarna ook nooit meer weggegaan."

Owen Wijndal en Donyell Malen na het EK-duel met Oekraïne AFP

"Die vriendschap kan nu ook het team helpen. Het geeft een goede energie. Veel jongens hebben dat met elkaar hier. Ik denk dat dat ook zorgt voor verbinding met de oudere jongens die je nog niet kent."

Waartoe die eenheid gaat leiden, moet nog even afgewacht worden. De eerste horde - de poulefase - heeft Oranje in ieder geval soepel genomen. Nu op naar de wedstrijd in de achtste finales. Met wellicht een prominente rol voor beide klasgenoten van weleer.

STER reclame